Az ítélet: kő általi halál!

Az ítélet: kő általi halál!

Kövezés. A bibliai idők büntetése… 

Legalábbis ezt gondoljuk mi, európaiak. A valóság azonban más – a kivégzés e primitív módja sok helyen még mindig a mindennapok része. Emberjogi aktivisták jelentése szerint legalább tizenöt országban gyakorolják, elsősorban falusi közösségekben. A kövezés elsősorban az iszlám országok sajátossága – elsősorban Pakisztán, Afganisztán és Irak népe praktizálja. Az ítéletet elsősorban a házasságtöréssel vádolt nőkre mondják ki, akik brutális és szenvedéssel teli módon távoznak a földi életből.
Az ENSZ természetesen több alkalommal is felemelte szavát a vallási alapokon nyugvó barbár szokások ellen. A legtöbb muszlim országban a kövezés nem is legális – ráadásul a Korán sem ad rá alapot. Támogatói azonban azzal érvelnek: Mohamed próféta mondásainak hagyománya engedélyezi a hasonló büntetést.
Az Iszlám egyes értelmezése előszeretettel teszi bűnbakká a nőt, bármiféle szexuális félrelépésért. Házasságtörésnek számít például, ha valakit megerőszakolnak – az elmaradott közösségekben persze ez a tény nem számít túl sokat. Mint ahogy az áldozat életkora sem… Egy alkalommal például ezer ember nézte végig, amint egy stadionban ötven férfi megkövezett egy nyakig földbe ásott, tizenhárom éves lányt, Szomáliában. Mindezt annak ellenére, hogy édesapja váltig állította: a „házasságon kívüli szexuális aktus” valójában három erőszaktevő bűne volt!
A legtöbb kövezés általi kivégzés Iránban történik – erről tanúskodik Shadi Sadr, emberi jogokra szakosodott ügyvéd. Szerinte a külföldi nyomás segíthet csökkenteni e borzalmas halálnemet elszenvedők számát. Annak ellenére is, hogy hivatalosan az országot nem érdekli a nyugat véleménye – valójában azonban az ország arculatának javítása érdekében áll a hatalomnak.
A házastársi hűség megszegésének efféle büntetése azonban nem csupán az elmaradott országok sajátja. A halálra kövezés legális Szaúdi Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban is.

A catholic.org alapján
Kép: theguardian.com 

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

20 − 15 =