Az anatóliai apostoli helynök a törökországi helyzetről

Az anatóliai apostoli helynök a törökországi helyzetről

„Kötelezzük el magunkat, hogy szembe szállunk a terrorizmus csapásával”. Így hangzott Ferenc pápa felhívása, amelyet január 1-jén a déli Úrangyala imádság alkalmával mondott. Utalt az isztambuli véres támadásra, amelyben 39-en vesztették életüket és amelyet január 2-án magára vállalt az ún. Iszlám Állam. A pápának a török lakosság iránti lelki közelségéről és a terrorizmus gyökereinek felszámolása iránti elkötelezettségről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Paolo Bizetti püspök, anatóliai apostoli helynök.

A támadássorozatok aláásták a nemzet nyugalmát

„A pápa szavai kifejezték az egész katolikus egyház érzését, a lelki közelséget e nagy és dicső nép iránt, életének egy nagyon nehéz pillanatában” – hangsúlyozta Bizetti püspök. „A pápa a Törökországban élő minden katolikus érzését is tolmácsolta. Mélyen elszomorít minket, ami történt és aggódunk a támadássorozatok miatt, amelyek aláásták a nemzet nyugalmát.”

Túlzottan alulértékelték annak a veszélyét, ami a Közel-Keleten történik

„Sajnos az elmúlt években túlzottan alulértékelték annak a veszélyét, ami a Közel-Keleten történik és különösen is az ún. Iszlám Államot. Talán túl sokáig vártak, miután már látni lehetett a teljesen értelmetlen és embertelen kegyetlenség minden jelét” – állapította meg az anatóliai apostoli helynök. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „erős együttműködésre van szükség e térség minden nemzete között, hogy felszámolják a terrorizmus gyökereit, amelyek a fegyverkereskedelem és a tehetetlenség az ún. Iszlám Állammal szemben… Mindannyiunknak világosan kifejezésre kell juttatnunk, hogy nagyon komoly tényekről van szó”.

Ébresszük fel a lelkiismereteket és a vallásokat

Ferenc pápa többször hangsúlyozta, hogy a terrorizmus áldozatai keresztények és muzulmánok megkülönböztetés nélkül. „Ezt az aspektust Európában gyakran alulértékelik. Akik ezeknek az ún. Iszlám Állam által véghez vitt vérfürdőknek az árát megfizetik Szíriában is, nem a keresztények, hanem maguk a muzulmánok. Látom, hogy a legegyszerűbb emberek is nagy drámát élnek meg, mert az elkövetők azt mondják, hogy Allah nevében cselekszenek. Ezért arra van szükség, hogy felébresszük a lelkiismereteket és a vallásokat, ahogy a pápa többször is rámutatott. Mindenki számára egyre világosabbá kell, hogy váljon: az Isten nevében elkövetett erőszak jogtalan” – nyomatékosította az anatóliai apostoli helynök.

A fájdalom, az elbátortalanodás, a félelem, a bizonytalanság érzései uralkodnak

Arra a kérdésre, hogy a Törökországban élő kis keresztény közösség hogyan éli meg ezt a bizonytalan helyzetet, Bizzeti püspök elmondta: „a keresztények ugyanazt élik át, mint a lakosság többi része. A fájdalom, az elbátortalanodás, a félelem, a bizonytalanság érzései uralkodnak. A terrorizmus e tettei láttán mindannyian egyformák vagyunk. Bizonyos falak le is omlanak, mert megkülönböztetés nélkül mindenkit sújt ez a helyzet”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AP