Az arkangyalok elkísérnek bennünket az életben

Az arkangyalok elkísérnek bennünket az életben

Nekünk és az arkangyaloknak ugyanaz a hivatásunk: „működjünk együtt Isten üdvözítő tervében”. Ezen a napon ez hangzik el a hívek imájában. Ezt a gondolatot mélyítette el Ferenc pápa péntek reggeli homíliájában a Szent Márta-házban Mihály, Rafael és Gábor arkangyal ünnepén.

Az arkangyalok szolgálnak és szemlélődnek

Testvérek vagyunk a hivatásban. Az arkangyalok az Úr előtt állnak, hogy szolgálják, imádják Őt és, hogy szemléljék az Úr arcának dicsőségét. Az angyalok elmélyült szemlélődők. Szemlélik az Urat. Szolgálnak és szemlélődnek. Továbbá az Úr elküldi őket, hogy elkísérjenek bennünket az élet útján. Mihály, Rafael és Gábor arkangyalnak különösen fontos szerepe van az üdvösség felé vezető utunkon – hangsúlyozta a pápa. A nagy Mihály arkangyal vív harcot az ördöggel, a „nagy sárkánnyal”, az „ősi kígyóval”, amely megzavarja életünket, elcsábítja az egész lakott földet, ahogy tette azt Éva anyánkkal meggyőző érvek segítségével, aztán amikor bűnbe estünk, megvádol minket Isten előtt.

Az ördög csábítással legyőz minket

Kóstold meg a gyümölcsöt! Jót tesz neked, megismersz rengeteg dolgot…” – mondja. Így kezdi, mint a kígyó a csábítást… Utána pedig, mikor bűnbe estünk, megvádol Isten előtt: „Bűnös, ő az enyém”. „Ő az enyém” – hangzik az ördög szava. Csábítással legyőz minket, aztán megvádol Isten előtt. „Magammal viszem őt” – mondja. Mihály arkangyal pedig harcba kezd ellene. Az Úr kéri, hogy küzdjön ellene. Nekünk, akik úton vagyunk ebben az életben az Ég felé, Mihály segít, hogy harcoljunk az ördög ellen és ne hagyjuk, hogy elcsábítson – fogalmazott Ferenc pápa.

Gábor arkangyal 

Mihály arkangyal munkája a védelmezés, ezt teszi az egyházzal és mindannyiunkkal. Ez eltér Gábor arkangyal szerepétől, aki a jó híreket hozza. Ő hozta a hírt Máriának, Zakariásnak, Józsefnek: az üdvösség üzenetét adta át. Gábor arkangyal is velünk van – biztosított a pápa. Segít minket utunkon, amikor „megfeledkezünk” Isten evangéliumáról, arról, hogy Jézus eljött közénk, hogy üdvözítsen bennünket.

A harmadik arkangyal, akit ezen a napon ünneplünk Rafael – folytatta homíliáját a Szentatya. Rafael velünk halad és segít minket ezen az úton. Kérjük tőle, hogy védelmezzen bennünket attól a csábítástól, amely arra vezet, hogy hibás lépést tegyünk. Ők tehát útitársaink Isten szolgálatában és életünkben.

Rafael arkangyal, fogd meg a kezünket és segíts minket az úton

Ferenc pápa végül egy egyszerű imát tanított meg a szentmisén, amellyel az arkangyalokhoz fordulhatunk: „Mihály arkangyal, segíts minket a küzdelemben, mindenki maga tudja, hogy milyen harcot folytat saját életében. Mindannyian ismerjük az alapvető küzdelmet, amelyben kockára tesszük üdvösségünket. Segíts nekünk. Gábor arkangyal, hozz nekünk hírt, az üdvösség öröm hírét, azt, hogy Jézus velünk van, hogy Jézus üdvözített minket és adj nekünk reményt. Rafael arkangyal, fogd meg a kezünket és segíts minket az úton, hogy ne tévesszük el az utat és, hogy ne maradjunk mozdulatlanok. Legyünk mindig úton, haladjunk, de általad segítve” – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa Mihály, Rafael és Gábor arkangyal ünnepén.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió