Az egyházak tiltakoznak az abortuszt szabályozó törvény elfogadása ellen Kanadában

Az egyházak tiltakoznak az abortuszt szabályozó törvény elfogadása ellen Kanadában

Bár 1988 óta teljeskörűen legális, Kanadában az állam eddig nem szabályozta az abortuszt; a kormány most arra készül, hogy külön törvénnyel is elismerje a nők terhességmegszakításhoz való korlátlan jogát. Január 29-én Torontóban kanadai vallási vezetők tiltakoztak a jogszabálytervezet ellen.

A Justin Trudeau miniszterelnök vezette liberális kormány törvénytervezete ellen nyolcvanhét egyházi személy – köztük Thomas Collins bíboros, torontói érsek – emelt szót nyilvánosan a január 29-én, hétfőn Torontóban tartott sajtótájékoztatón.

Kanada azon kevés ország közé tartozik, ahol eddig nem volt hatályban terhességmegszakítással kapcsolatos törvény. Az észak-amerikai országban 1969-től csak olyan esetekben engedélyezték az abortuszt, ha a terhesség fenntartása az anya életét vagy egészségét veszélyeztette; ám a kanadai legfelsőbb bíróság 1988-ban alkotmányellenesnek nyilvánította e törvényi szabályozást. Azóta nincs érvényben abortuszra vonatkozó törvényi előírás az országban, vagyis a nők elméletileg bármikor élhetnek e beavatkozás lehetőségével.

A kanadai püspöki konferencia időről időre kifejezte határozott tiltakozását az abortusz ellen, ezt tette most is a kormány törvénytervezete kapcsán.

Collins bíboros a más vallások képviselőivel közösen tartott sajtókonferencián azt nyilatkozta, az egyházak nem akarnak vitába bocsátkozni, de mindig hangsúlyozzák, hogy az abortusz állami szintű elfogadásának nem lehet sem vallási, sem ideológiai alapja.

Forrás és fotó: Katholisch.de/ Magyar Kurír