Az erőszak sosem igazolható válasz

Az erőszak sosem igazolható válasz

“A harag és a fájdalom természetesen érthető, de az erőszak sosem igazolható válasz” – írja Jerome Listecki, Milwaukee érseke közleményében. Azután tette közzé a dokumentumot, miután a Michigan-tó partján,a  Chicago-tól északra fekvő amerikai városban erőszakos tüntetésekre került sor, mert egy rendőr lelőtt egy fekete fiatalt. Az összecsapásokban nyolc személy megsérült, egy 18 éves fiú és 7 rendőr, 14 embert letartóztattak. Este 10 órától kijárási tilalmat rendeltek el a kiskorúak számára.

A tiltakozás jog, az erőszak nem

Listecki érsek fájdalmának adott hangot a történtek miatt és a rendbontás, a gyújtogatások és a fosztogatások miatt, amelyek a város már egyébként is gazdasági nehézségekkel küzdő Sherman Park negyedében pusztítottak. „A tiltakozás minden amerikainak joga, de gyújtogatni, a hatóságokra lövöldözni és betörni nem az. Azok a személyek, akik ezeket a cselekményeket elkövették, megsebesítették azt a közösséget, amely érdekeit képviselni akarják” – fogalmaz a főpásztor.

Felhívás a békére

Milwaukee érseke szerint inkább támogatni kell a családokat, fel kell lendíteni a gazdaságot és fel kell lépni a bűnözéssel szemben, mert ez a módja az erőszakos viselkedés hatástalanításának. A főpásztor hangsúlyozza, hogy fel kell ébreszteni a Jézus Krisztusban és az Evangéliumban való hitet, az igazi átalakulás egyetlen forrását, amely megváltoztatja az emberiség szívét és gondolkodását. Végül Listecki érsek imádkozik a családokért és az összecsapásokban érintett rendfenntartó erőkért. Felhívást intéz a milwaukee-i közösség és az egész világ békéjéért.

A rendőr és az áldozat is fekete volt

A véres felfordulás akkor kezdődött Milwaukee-ban, amikor egy rendőr augusztus 13-án, szombaton lelőtt egy afrikai származású fiatalembert, a 23 éves Sylville K. Smith-t, aki megpróbált egy igazoltatás során elmenekülni, ráadásul egy lopott, korábban betöréshez használt lőfegyver is volt nála. Tom Barrett polgármester szerint a lőfegyverét használó rendőr testkamerát viselt, a felvételek pedig egyértelműen igazolták, hogy fegyver volt Smith-nél. Az egyelőre nem világos, hogy lőtt-e vele vagy csak fenyegetőzött. A tisztet nem nevezték meg, azt azonban az illetékesek elmondták: ő is fekete, nem csak az áldozat. Vagyis rasszista előítéletekről ez esetben nem lehet szó, holott a tiltakozók kezdetben így próbálták meg beállítani a történteket. A fiatal lelövése után tiltakozók százai lepték el az utcákat, és a káosz gyorsan vandalizmusba fordult.

A szegénységéről és magas bűnözési arányáról ismert Sherman Park negyedben elsöprő többségben feketék élnek. A város rendőrkapitánysága vasárnap közleményt adott ki, amelyben közli, hogy a lelőtt fiatalember többször volt már letartóztatva és a nála lévő kibiztosított fegyver lopott volt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS