“Az erőszakmentesség: egy politikai stílus a békéért”

“Az erőszakmentesség: egy politikai stílus a békéért”

„Az erőszakmentesség: egy politikai stílus a békéért” – ez a címe Ferenc pápa következő Béke világnapi üzenetének, amelyet 50. alkalommal január 1-jén tartanak. December 12-én tették közzé a dokumentumot, amely alapját jelenti a december 31-re szervezett „Felvonulás a békéért” kezdeményezésnek. A programot az olasz püspöki konferencia, a Caritas, a Pax Christi és a Katolikus Akció szervezi Bolognában.

Egy vallás sem terrorista

Ferenc pápa az 50. Béke Világnapra írt üzenetében többek között így fogalmaz: „Az egyház elkötelezett az erőszakmentes stratégiák alkalmazásában a béke előmozdítása terén számos országban. Arra buzdítja a legerőszakosabb szereplőket is, hogy építsék az igazságos és tartós békét. Az igazságtalanságok és az erőszak áldozatai érdekében való fellépés nem kizárólag a katolikus egyház öröksége, hanem számos vallási hagyományé. Ezek számára az együttérzés és az erőszakmentesség meghatározó elem és kijelölik az élet útját. Egy vallás sem terrorista” – nyomatékosítja a pápa üzenetében. „Az erőszak Isten nevének megszentségtelenítése.”

Január 1-jén kezdi meg működését az Átfogó emberi fejlődés új dikasztériuma

Január 1-jén kezdi meg működését az Átfogó emberi fejlődés új dikasztériuma a Vatikánban. Feladata, hogy egyre hatékonyabb módon segítse az egyházat az igazságosság, a béke, a teremtett világ védelme értékeinek, továbbá a migránsok, a betegek, a kirekesztettek, a peremre szorultak, a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, a bebörtönzöttek, a munkanélküliek illetve a rabszolgaság és a kínzás bármely formájának áldozatai iránti figyelem előmozdításában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA