Az európai püspöki konferenciák hittani bizottságainak elnökei Esztergomban tanácskoznak

Az európai püspöki konferenciák hittani bizottságainak elnökei Esztergomban tanácskoznak

Január 13-15. között Esztergomban találkoznak a Hittani Kongregáció elöljárói az európai püspöki konferenciák hittani bizottságainak elnökeivel. Boldog VI. Pál pápa kérésére a Hittani Kongregáció 1967. február 23-án kiadott dokumentumával a püspöki konferenciákhoz fordult, hogy állítsanak fel egy hittani bizottságot a konferencián belül. Ez a konzultációs szerv segítséget nyújt a püspöki konferenciának és az egyes püspököknek a hittani kérdésekben.

E találkozók lényege, hogy a hittani bizottságok elnökei rendszeresen találkozzanak kontinensükön.

A Hittani Kongregáció és a hittani bizottságok közötti együttműködés megerősítése érdekében 1982-ben az a döntés született, hogy ezeknek a bizottságoknak az elnökei rendszeres időközönként találkozzanak földrészek szintjén. Ezeknek a találkozóknak egyik eredeti jellegzetessége abban áll, hogy a Kongregáció elöljárói ellátogatnak a különböző kontinensekre. Ezzel kiemelik a helyi és regionális igények fontosságát és felelősségüket abban, hogy a doktrinális kérdésekkel szembe nézzenek.

Minden földrészen tartottak ilyen találkozókat.

Az első ilyen jellegű találkozót abban az időszakban tartották, amikor Joseph Ratzinger bíboros volt a Hittani Kongregáció prefektusa, helyszíne Bogotá volt Latin-Amerikában 1984-ben. Ezt követően Kinshasában (1987) Afrikában, Bécsben (1989) Európában, Hong-Kongban (1993) Ázsiában, majd Guadalajarában (1996) Latin-Amerikában, és San Francisco-ban (1999) Észak-Amerikában ültek össze. William Levada bíboros prefektusi ideje során Afrikában Dar es Salaam-ban került sor ilyen találkozóra 2009-ben.

Ez alkalommal Esztergom ad otthont a hittani bizottságok elnökei találkozójának.

Most Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapest érseke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke elfogadta Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusának kérését, hogy az európai hittani bizottságok elnökei új találkozójának Esztergom adjon otthont. Ezek a találkozók kifejezik a Hittani Kongregáció szándékát, hogy támogassa a helyi püspöki konferenciákat – ahogy Ferenc pápa is kiemeli – abban az elkötelezettségükben, hogy előmozdítsák és védelmezzék a hittant, figyelembe véve a sajátos kihívásokat, amelyekkel az európai kontinensen ma szembe kell nézni – írja a Hittani Kongregáció sajtóközleménye a jövő heti esztergomi tanácskozásról.

Forrás: Vatikáni Rádió