Az Ifjúság Szentje új generációk reménye marad

Az Ifjúság Szentje új generációk reménye marad

Amikor megérkeztek Torinóba, a legtöbbjük úgy nézett körül, mintha transzban volna. A több ezer fiatal igazán várta ezt az utat! A szent nevelő mintegy négyezer „tanítványa” – ahogy nevezhetnénk őket – érkezett Argentínából, Németországból, Indiából, Olaszországból és sok más európai és Európán kívüli országból Torinóba augusztus 10-16. között, hogy pont itt éljék át Bosco Szent János kétszázadik születésnapját, ahol megszületett.

A torinói oratóriumokban és szalézi iskolákban kaptak éjszakai szállást. Nehéz megmondani, hogy egy intenzív, érzelmekkel és ingerekkel zsúfolt nap után, amit a torinói PalaRuffini sportcsarnokban töltöttek el, a jó alvás helyett a hálózsákban, egy kellemes éjszakai beszélgetést választották-e inkább barátaikkal a saját csoportjukból. „Csak egy Szalézi Ifjúsági Mozgalom van” – felelte egy ecuadori fiatalember hajnali háromkor, amint csapattársaival énekeltek, a kimerültség egyetlen jele nélkül.

 

És azok, akik nem énekeltek, okostelefonjaikon keresztül a Facebookra tették fel a nap eseményeit. Francesco da Re egy üzenetet tett közzé a profilján, amit nem sokkal a posztolás után megosztott száz fiatal. „Az augusztus15–16. közötti éjszaka a Fiatalok Nyolc Boldogságának dombján a ’da mihi Animas’ (lelkeket adj) éjszakája volt. Ötezer gyönyörű fiatal lélek 53 nemzetből, akiket szó szerint ide ’húzott’ Don Bosco, hogy megízleljék a jót, amit már ő maga is megélt, hogy mindegyikükben megjelenjen ma ugyanez, és félelem nélkül átadják egy olyan világban, ahol sokszor el szeretnék rejteni a szépséget és a reményt.”

A torinói „San Luigi” oratórium igazgatója meg van győződve arról, hogy a Don Bosco még mindig reményt, vagy inkább esélyt ad, még a legszegényebb és legkétségbeesettebb fiataloknak is, akik ma érkeznek Olaszország partjaira. „A Szalézi Ifjúsági Mozgalom ünnepére 12 kísérő nélküli külföldi kiskorú érkezett Egyiptomból, Marokkóból, Szenegálból és Albániából (mindegyik muszlim), akiket az oratóriumban elszállásolt csoportok fogadtak be” – meséli Mauro Mergola atya. „Érkezésük előtt helyet készítettek nekik, kiosztották a zarándokoknak előkészített élelmiszercsomagot és elkísérték őket a különböző szalézi helyekre. Ők végül megosztották a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljaival félelmeiket, de reményeiket is. A reményt, hogy megőrzik Don Bosco nevét.”

Forrás: ANS – Torino/Szaléziak.hu