Az igazság szabaddá tesz benneteket: a 2018-as tömegtájékoztatási világnap témája

Az igazság szabaddá tesz benneteket: a 2018-as tömegtájékoztatási világnap témája

Szeptember 29-én tették közzé a jövő évi világnap témáját, amelyet május 13-án tartunk, Urunk Mennybemenetele ünnepén. Ferenc pápa az 52. tömegtájékoztatási világnapra a következő szentírási idézetet választotta:

„Az igazság szabaddá tesz benneteket” (Jn 8,32). Hamis hírek és a békét szolgáló újságírás.

A Szentatya által választott téma az úgynevezett fake news, vagyis hamis hírekre vonatkozik, azokra az alaptalan információkra, melyek szélsőséges véleményformálásra sarkallják az embereket. Gyakran a tények szándékos elferdítéséről van szó, amelyek kihatnak az egyéni és közösségi viselkedésre egyaránt.  Ma, amikor a főbb közösségi hálók, az intézmények és a politika világa is elkezdett szembenézni ezzel a jelenséggel, az egyház is szeretné megosztani megfontolásait a médiában megjelenő félretájékoztatás okairól, logikájáról és következményeiről. Ezáltal egy professzionális újságírást segít elő, amely mindig az igazságot keresi, a békét szolgálja, és támogatja az emberek közötti megértést.

A tömegkommunikációs világnap az egyetlen világnap, amelyet a II. vatikáni zsinat hívott életre (1963, Inter Mirifica). Sok országban a püspökök ajánlására a Pünkösdöt megelőző vasárnap tartják. Ez 2018-ban május 13-ára esik.

A pápai üzenet szövegét hagyományosan az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc liturgikus emléknapján teszik közzé január 24-én.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP