Az információ legyen valódi, amely egyesít, nem pedig elválaszt

Az információ legyen valódi, amely egyesít, nem pedig elválaszt

Az újságírók mindig hiteles információt közvetítsenek, mindenféle manipuláció nélkül, inkább azt segítve elő, ami egyesít, s nem azt, ami elválaszt – mondta az Olasz Újságíró Szövetség új székhelyének megnyitóján Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár.

Szenzációhajhászás helyett párbeszéd és erőszakmentes nyelvezet

A főpásztor több veszélyre hívta fel a figyelmet, ami a hiteles tájékoztatásra leselkedik. Az egyik az, hogy a fondorlatos hatalmi rendszer eszközként használhatja az újságírást. A másik veszély a szenzációhajhászás és a mindenáron való gyors hírközlés, ami olykor hitelrontáshoz vezet és gyakran a jó híreket nem tekinti híreknek. A bíboros arra szólította a sajtó munkatársait, hogy a párbeszéd hídjait építsék, hogy ne terjedjen tovább a közöny. Álljanak ellen a kísértésnek, hogy erőszakos és intoleráns nyelvezetet használjanak.

A maronita keresztény libanoni elnök vatikáni látogatása

Parolin bíboros szólt még Michel Aoun libanoni elnök vatikáni látogatásáról. Libanon jelentős lépést tett előre a köztársasági elnök megválasztásával (ugyanis két évig hatalmi vákuum nehezítette az ország életét). Pozitív, hogy a keresztények megtalálták újra az egységet és nagyobb súllyal vesznek részt Libanon életében. Aoun elnök azt reméli, hogy ez kihatással lesz a közel-keleti térségre is – mondta még az Olasz Újságíró Szövetség új székhelyének megnyitóján a vatikáni bíboros államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA