Banglades: 20 év alatt kétszeresére nőtt az egyházmegyék száma

Banglades: 20 év alatt kétszeresére nőtt az egyházmegyék száma

„Ezt az új egyházmegyét azzal a céllal szenteljük fel, hogy ne csak a katolikusok, de más hívők szolgálatában is álljon és vigye el nekik is tanúságtételét Krisztusról.” Ezekkel a szavakkal szentelte fel Lawrence Subroto püspök Barisal új egyházmegyéjét, amelynek ő az első püspöke. A szertartásra az Udayan középiskolában került sor 25 ezer hívő, két érsek, hat püspök, 200 pap jelenlétében, akik Banglades minden részéről érkeztek. Ezzel az ország 7. egyházmegyéje született meg.

Az új egyházmegyében 16 ezer katolikus él

Az egyházmegye területén, amelynek lakossága 15 millió, 16 ezer katolikus él. Figyelemmel és szeretettel szolgáljuk őket – fogalmazott a püspök. Az egyházmegyében három középiskola, hat klinika és számos szociális intézmény működik egyházi kézben. Az új egyházmegye főpásztora köszönetet mondott a papoknak, szerzetesnőknek, szerzeteseknek és hitoktatóknak, akik megérlelték e vidék katolikusainak hitét. Ez tette lehetővé, hogy létrejöjjön az új egyházmegye.

A Barisal egyházmegyével nyolcra nőtt az egyházkerületek száma az országban

Ferenc pápa 2015. december 29-én hozta létre a Barisal egyházmegyét. A Szentatya döntésével ma Banglades hét egyházmegyével és egy érsekséggel büszkélkedhet. A barisali Szent Péter templom válik székesegyházzá, Szent Péter apostol lesz a védőszentje. A 161 milliós bangladesi lakosságban a katolikusok 0,1%-ot képviselnek, szemben a 89,5% muzulmánnal és 9,6% hinduval szemben.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió