Bécsben is megemlékeztek Árpád- házi Szent Erzsébetről

Bécsben is megemlékeztek Árpád- házi Szent Erzsébetről

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, november 19-én magyar nyelvű szentmisét és templombúcsút tartott a bécsi római katolikus magyar egyházközség a Német Lovagrend templomában.

A szentmisén megünnepelték Simon Ferenc főlelkész pappá szentelésének huszadik évfordulóját, valamint átadták az egyházközség képviselő-testületének kinevezéseit is, melyeket Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek írt alá.

A szentmisén részt vett Perényi János bécsi magyar nagykövet, Smuk András, az Europa Club elnöke, a 72. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat, az Erdélyi Magyarok Ausztriai Egyesülete és a Bécsi Magyar Iskola képviselői. A szertartás előtt köszöntőt mondott Dán Károly, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő, valamint Radda István, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke.

A búcsúi szentmisét Simon Ferenc Hortobágyi Arnold bencéssel mutatta be, aki prédikációjában Árpád-házi Szent Erzsébet példája nyomán a segítségnyújtás és a jó cselekedet szerepét emelte ki, történetekkel, példákkal, anekdotákkal színesítve.

Mindig van miből adnunk, hiszen nem üres a fejünk, a szívünk és a kezünk – fogalmazott Hortobágyi Arnold, aki szerint ez Szent Erzsébet legfőbb üzenete. Hangsúlyozta azt is, hogy kevésből is lehet adni és akár abból is, amiből nekünk sincs – például vigasztalva vigasztalódhatunk.

Sokszor lehet, hogy azzal segítünk, ha nem segítünk, nem avatkozunk bele valamibe. Fontos, hogy azoknak is tudjunk adni, akikről úgy gondoljuk, hogy nem érdemlik meg és tudjunk olyat is adni, amit mi sosem kaptunk meg, vagy amiről tudjuk, hogy nem nyer viszonzást – fogalmazott a szónok.

Az ünnepi szentmisén a 40 éves Liszt Ferenc kórus is közreműködött, a szertartás végén pedig a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánc Együttes adott rövid műsort az udvaron.

Forrás és fotó: Katolikus.at/ Magyar Kurír