Bécsi requiem a 71 halott menekültért, Schönborn bíboros: „Elég volt”

Bécsi requiem a 71 halott menekültért, Schönborn bíboros: „Elég volt”

Schönborn bíboros augusztus 31-én, este hét órakor szentmisét mutatott be Bécsben a Stephansdomban az osztrák A 4-es autósztrádán életét vesztett 71 menekültért: „Gyászolunk minden áldozatot, mindannyian a testvéreink.”  A szentmise elején megszólalt a Pummerin, a világ ötödik legnagyobb harangja, és egész Bécsben harangoztak, ezzel is hangot adva az áldozatokkal való együttérzésnek. Ausztria több egyházmegyéjében is megszólaltak a harangok.

„Elég volt! Elég a halálból, a szenvedésből, az üldöztetésből. Nem fordíthatunk többé hátat!”

„Elég volt! Elég a halálból, a szenvedésből, az üldöztetésből. Nem fordíthatunk többé hátat”  – ezekkel a szavakkal kezdte hétfőn este a homíliáját Schönborn bíboros  a zsúfolásig megtelt Stephansdomban. „Iszonyatos csak elképzelni is, milyen szenvedésen mehettek keresztül a hússzállító hűtőkamionba bezárt emberek. És mégis szembe kell nézni vele! Mindazok, akik ott meghaltak, a mi testvéreink, a mi felebarátaink!

Számíthattunk rá, hogy nagy tömegek indulnak útnak… ez meg fogja változtatni életünket

Éppen itt az ideje, hogy felébredjünk a tehetetlenségből, és határozottan szembenézzünk az utóbbi évtizedek Európa számára legnagyobb humanitárius kihívásával. Ezt csak egymással összefogva tudjuk megtenni, az államok, a települések és a vallási felekezetek közös összefogásával. Őszintén bevallhatjuk, hogy ez nehéz dolog. Hangot adhatunk félelmeinknek és aggodalmainknak. De azt nem tehetjük meg, hogy hátat fordítsunk. Van elég jóakarat, és van elég lehetőség, hogy válaszoljunk erre a kihívásra”  – hangsúlyozta a bécsi bíboros, majd ismételten a menekültek megsegítésére szólított fel: „Egyre több és több segítséget kell adnunk!” Fokozott európai szolidaritást kért a menekültek ellátásában és integrációjuk elősegítésében. „Ők is emberek, akik túlélni és élni akarnak, ahogy mi is. Semmijük nincs, csak a puszta életük” – mondta. Európát megdöbbenti, hogy naponta százak, sőt ezrek keresnek nálunk menedéket. A mára kialakult helyzet ugyanakkor nem meglepő. Számíthattunk rá, hogy nagy tömegek indulnak útnak, ez mára bekövetkezett, és a helyzet a jövőben is realitás marad. Ez meg fogja változtatni életünket. Az autópályán történt szörnyű tragédia tudatosítja bennünk, hogy nincs más út, mint közösen felvállalni a feladatot. És nem majd holnap, hanem ma”.

Ferenc pápa lampedusai példája nyomán

Schönborn bíboros idézett Ferenc pápa 2013-as első lampedusai útja során, a közömbösség globalizációját pellengérre állító beszédéből, hangsúlyozva, hogy nem fordíthatunk hátát a problémának. Ferenc pápa sem teszi ezt: augusztus 31-én a vasárnapi  Úrangyala imádság alkalmával megemlékezett a 71 áldozatról, és imára szólított fel értük. Nem fordítunk hátat, ez azt jelenti, hogy konkrét és világos intézkedésekért küzdünk. Ferenc pápa is azért fohászkodott Istenhez, „segítsen, hogy hatékonyan tudjunk együttműködni, és meg tudjunk akadályozni olyan bűntetteket, amik az egész emberi családot sebzik meg – emlékeztetett Schönborn bíboros. „Ezen az estén azokra az emberekre gondolok, akik e nehéz napokban nem fordítanak hátat másoknak, hanem segítenek ott, ahol tudnak és felmutatják az emberség jeleit. Ma különleges köszönet illeti őket” – fogalmazott. Kiemelte azokat, „akik a menekültek ellátásában gyakran túlterhelve dolgoznak, és mégis emberséggel fordulnak minden emberhez”. Említést tett továbbá a karitatív szervezetekről, az önkéntesekről, akik a maguk helyén megteszik, amit tudnak. Beszámolt azok öröméről, akik osztoztak a menekültek sorsában, megélték mellettük a közelséget. „Ez nem egyirányú utca” – mutatott rá.

A menekültek befogadásának terhei Európában ma nem egyenlő módon megosztva

„A menekültek befogadásának terhei Európában ma nem egyenlő módon vannak megosztva” –  fogalmazta meg kritikáját. „Nem fogadhatjuk el, hogy egyes országok minimális számban fogadnak be menekülteket, míg mások sokat vállalnak. Nem szégyen, ha egy országnak jobb híre van a menekültek körében. Nem szégyen, hogy humánusabb a hírünk” – fogalmazott.

Majd hozzátette: „Amit most megélünk, ez a kihívás komoly próbatétel: Él-e nálunk Ausztriában, Európában a keresztény örökség, az evangélium, vagy kiüresedetté vált? – tette fel a kérdést.

Mind az egyháznak, mind minden más vallási közösségnek feladata van: többet kell tenniük! Minden vallás megbecsüléssel fordul az idegen, a menedéket kereső felé. Sok mindent teszünk, s valóban, a média nem számol be minderről. Azonban mi keresztények és más vallásúak tudnánk többet is tenni. Nemcsak az elhelyezés sürgető gondjára kell figyelnünk, hanem az azt követő integráció és otthonra találás útjára is”.

Harangszó, gyűjtés, teljes kormányzati jelenlét…

Schönborn bíboros a szentmise végén meggyújtotta az emlékezés gyertyáját, amit a politikai élet képviselői és a hívek is követtek. A szentmisén gyűjtött adományokat a Karitász a menekültek javára fordítja. A szentmisében Schönborn bíborossal koncelebrált Werner Freistetter katonai ordinárius püspök, Franz Scharl segédpüspök, Dariusz Schutzki püspöki helynök és Vencser László atya, az ausztriai idegen nyelvű lelkipásztorkodás nemzeti igazgatója.  A szentmisén részt vett szinte a teljes szövetségi kormány, így Werner Faymann kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter, Sebastian Kurz külügyminiszter. Megjelent továbbá Doris Bures, az osztrák parlament elnöke, valamint Fuat Sanac, az Ausztriai Iszlám Hitközség elnöke.

(Kathpress 2015. aug. 31. )

Kép: Schönborn bíboros, erőteljes szavakkal… – RV

Forrás: Vatikáni Rádió