Beer Miklós: A bevándorlók kizárása csak elodázása a problémának

Beer Miklós: A bevándorlók kizárása csak elodázása a problémának

„…nem volt még a történelemben olyan szabály, amely megtiltotta volna, hogy mi önként egymáson segítsünk. Semmi nem tiltja az embereknek, hogy mértéktartóbbak legyenek, hogy önként szabjanak határt az igényeiknek, hogy adjanak.”

A menekültügy, a bevándorlásügy a XXI. század kikerülhetetlen kihívása. Megállíthatatlan a menekültek áradata Európában, egy olyan probléma, amivel mindenképp szembesülünk, amire keressük a megoldást, de amire nincs egyértelmű recept. Irányokat tudunk csak meghatározni – mondta a VS.hu-nak Beer Miklós váci megyés püspök.

„Az én életemben, vegyünk akár ötven, akár hetven évet, megháromszorozódott az emberiség létszáma a Földön. Két és félmilliárd körül lehetett, amikor én még iskolába jártam, és most több mint hétmilliárd. Ez óriási változás, és exponenciálisan növekszik a szám. Iskoláskoromban, a hatvanas években nagy kérdés volt, hogy a Föld el tud-e tartani ennyi embert, hogy vajon a fegyverek árából lehetne-e inkább élelmezni a növekvő népességet. Szinte sokkoló, hogy nemhogy kevesebb fegyvert gyártanánk, de a fegyvergyártás az egyik leginkább profittermelő ágazat lett. Egy-két éve döbbentem rá, hogy ekkora változás, ahol ennyire kiéleződött volna a létért való küzdelem, nem hiszem, hogy volt valaha is a történelemben.”
Beer Miklós szerint nem kell ahhoz közgazdásznak vagy szakembernek lenni, hogy belássuk: a világ egyik felének túlnépesedéséhez viszonyítva az európai és észak-amerikai népsűrűség annyival alacsonyabb, hogy mint a vákuum, beszívja az embereket. „A folyamat ezért megállíthatatlan, és a nemzetállamok homogenitása illúzió. A szigorítás, a kizárás nem megoldás, csak elodázása a problémának.”
Ha az a kérdés, hogy kell-e nekünk bevándorló, az első válasz nyilván az, hogy dehogy kell, hiszen van nekünk közel egymillió románk itthon, akik ugyancsak bevándoroltak valamikor, és sokan meg is álltak itt, mondja. „Az én élményeim és tapasztalataim alapján, ha sorrendet kell állítani, akkor én is először azt mondanám, hogy addig ne engedjünk be bevándorlókat, amíg a romakérdést nem oldjuk meg, amíg őket nem tudjuk emberhez méltó életkörülményekhez segíteni. Az egész társadalmunk felelőssége, hogy hogyan lehet őket az emberi méltóságukban, az önbecsülésükben megerősíteni. Nem úgy, hogy elvesszük a kultúrájukat, és kiszakítjuk őket a természetes környezetükből, hanem úgy, hogy tényleg segítjük őket abban, hogy tudjanak magukról gondoskodni.”
Emellett azonban foglalkozni kell azokkal is, akik ide jönnek. Jönnek Európából, de jönnek Szíriából, Irakból és más országokból is. „Nekünk keresztény emberként egyértelmű az irány: ők is embernek születtek, nem maguk választották, hogy ott és akkor szülessenek ahol, mint ahogy mi sem választottuk meg, hogy hol szülessünk. A jézusi tanításból egyértelműen következik hogy testvérek, és felelősek vagyunk értük.”
Semmi nem tiltja meg az embereknek, hogy adjanak
„Utópisztikus gondolat talán, és óvatosan fogalmazom, hogy az én számomra is irritáló látni az óriási civilizációs különbséget. Gyakran járok hivatalból Leányfalura, Szentendrére (a két település szemben van Váccal, a Duna túlpartján – a szerk.), és ott is, a Balatonon is látom az óriási, kacsalábon forgó nyaralókat, miközben a másik oldalon ott van az óriási nyomor. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a szerzés telhetetlensége vagy az önzés globalizációja, vagyis semmi nem elég. Egyértelmű keresztény szemmel, hogy a bevándorlók, a menekültek is méltók az emberi méltóságra, joguk van emberként élni, joguk van az önrendelkezésre, az öngondoskodásra és az önálló életvitelre.”
De az, hogy ezt hogyan tudja megoldani egy társadalom, más kérdés. A püspök szerint a parlamenti kétharmados többség csak arra jó, hogy törvényeket, szabályokat megszavazzanak. „Az ország gazdasági, társadalmi, szociális problémáinak a megoldásában viszont az egész kormány legfeljebb egyharmados tényező, a kétharmad az az állampolgárok tömege. Soha nem volt még a világon olyan politikai rendszer, olyan párt, olyan kormány, olyan gazdasági program, amely minden emberi problémát megoldott volna. Viszont, és talán ez az én naivitásom, nem volt még a történelemben olyan szabály, amely megtiltotta volna, hogy mi önként egymáson segítsünk. Semmi nem tiltja az embereknek, hogy mértéktartóbbak legyenek, hogy önként szabjanak határt az igényeiknek, hogy adjanak.”
Forrás: http://vs.hu/kozelet/osszes/beer-miklos-a-bevandorlok-kizarasa-csak-elodazasa-a-problemanak-0203#!s1