Behívatták a Szentszék ankarai nagykövetét a pápa szavai miatt

Behívatták a Szentszék ankarai nagykövetét a pápa szavai miatt

Ferenc pápa vasárnapi szavait követően, amelyeket az örmény népirtás centenáriumára bemutatott szentmisén mondott, a török kormány konzultációra hazarendelte a szentszéki török nagykövetet, valamint behívatta a török külügyminisztériumba az ankarai apostoli nunciust, Antonio Lucibello érseket, akinek nemtetszését nyilvánította az esettel kapcsolatban.

Ismeretes, hogy a török kormány rendkívül érzékeny a genocídium-kifejezésre, ami az örmények 1915 és 1917 közötti tömeges mészárlására vonatkozik.

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában az örmény egyház legfelsőbb képviselőivel szentmisével emlékezett meg a száz évvel ezelőtti tragédia áldozatairól.

Idézzük szavait: „Kedves örmény hívek, ma fájdalomtól megtört szívvel, de a Feltámadt Úrba vetett reménnyel eltelve emlékezünk annak a tragikus eseménynek a centenáriumára, arra a rettenetes és őrületes mészárlásra, amelyet elődeitek kegyetlenül elszenvedtek. Szükséges, sőt kötelességünk, hogy emlékezzünk rájuk, mert ahol nem él tovább az emlékezet, ott a gonosz továbbra is nyitva hagyja a sebeket; elrejteni, vagy tagadni a rosszat olyan, mintha hagynánk, hogy egy seb továbbra is vérezzen, anélkül, hogy orvosolnánk!”

Az MTI tájékoztatása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök “részrehajlónak” és “nem helyénvalónak” nevezte a pápa megnyilvánulását. Az NTV török televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: a pápa nyilatkozata rendkívül helytelen, mert a fokozódó fajgyűlöletnek kedvez, és nem a megfelelő időpontban hangzott el.

Előzőleg Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter egy Twitter-üzenetben úgy fogalmazott: “a pápának a történelmi és a jogi tényektől távol álló kijelentése elfogadhatatlan”. A miniszter szerint az egyházak képviselőinek nem szabad olyan megalapozatlan kijelentéseket tenniük, amelyek gyűlöletet és ellenségeskedést keltenek.

A török médiában idézett külügyminisztériumi közlemény szerint a török kormány “mélységesen sajnálja” a pápa kijelentéseit, és “csalódott” azok miatt. Ankara szerint Ferenc pápa szavai “bizalmi problémát” okoznak, “ellentmondásban állnak a békéről, a megbékélésről és a párbeszédről szóló üzenetével”, amelyet tavaly novemberi törökországi látogatása során fogalmazott meg. Figyelmen kívül hagyja azokat a szenvedéseket, amelyeket a muzulmánok és más vallási csoportok éltek át ugyanabban a korszakban.

Ferenc pápa a lemészárolt örmények emlékére bemutatott szentmisén úgy fogalmazott, hogy a múlt században az emberiség három tömeges és példa nélküli tragédiát élt meg. “Az első, amelyet széles körben a XX. század első népirtásának tartanak, az örmény népet sújtotta”.

1915. április 24-én az akkori ifjútörök kormány elrendelte több százezer, az orosz ellenséggel való kollaborálással vádolt örmény Szíriába való deportálását. Örmény álláspont szerint e naptól kezdve 1917-ig összesen 1,5 millió örmény esett üldöztetések és deportálások áldozatául. Törökország jóval kisebbre, 300 ezer és 500 ezer közé teszi ezt a számot, és éhínséggel párosuló polgárháborús konfliktusnak tartja az akkor történteket.

A törökországi örmény népirtás megtörténtét több mint húsz ország ismeri el, köztük Franciaország, Németország, Svédország, Kanada és Olaszország – adja hírül az MTI.

Kép: Ferenc pápa és Erdogan török elnök, a háttérben az apostoli nunciussal 2014 novemberében Ankarában – EPA

Forrás: Vatikáni Rádió