Belviszály a Jeruzsálemi Ortodox Patriarchátusban
Atallah Hanna püspök

Belviszály a Jeruzsálemi Ortodox Patriarchátusban

Az izraeli csapásoknak köszönhetően, a szentföldi ortodox keresztények súlyos konfliktusba kerültek egymással. A népirtást szenvedő palesztin hívők azzal vádolják a Görög Ortodox Patriarchátus vezetőit, hogy összejátszanak a zsidó hadsereggel. A Jeruzsálemi Ortodox Egyház belső harcai érinthetik a szeptember 15-től, 23-ig tartandó tanácskozást, melyen a Katolikus Egyház és a Közel-keleti ortodox közösségek vitáznak majd az egyházi felsőbbség kérdéséről.
III. Teofil pátriárka, az érintett egyház vezetője a találkozó helyszínéül a jordániai Ammant jelölte ki – tekintve a háborús helyzetre. Az arab etnikumú hívek azonban hevesen ellenzik a döntést, azzal vádolván a főpapokat, hogy az eseményt teljesen kiközösítették a görög származású vezetők. Ennek hangot adva, hétszáz arab képviselő, néhány püspök és más egyházi hivatalviselő gyűlt össze a Patriarchátus megreformálására; annak érdekében, hogy megállítsák annak hanyatlását. Atallah Hanna, arab püspök a görögök által képviselt szemléletet egyenesen rasszistának és korruptnak nevezte. A pasztorális hiányosságok miatt, az utóbbi időben az arab ortodox keresztények száma alaposan megcsappant.
Az arab nemzetiségű hívek azonban leginkább a görög főpapság magatartását tartja ellenségesnek a jelenleg dúló fegyveres konfliktusban. Gyűlésükön külön utaltak Gabriel Naddah ortodox papra, aki nyíltan kampányolt az arab keresztények, izraeli hadseregbe való kötelező besorozása mellett. Ő azonban nem az egyetlen, aki híveivel szemben ennyire abszurd módon ellenséges – Teofil pátriárka például zsidó katonatiszteket tüntetett ki, miközben azok a polgári lakosságot lövették.
A vádak tükrében, az arab ortodoxok tanúságot tettek muszlim nemzettársaik mellett, az egységes nemzet védelmében. Nyolc pontban, az egyházi rend megreformálását is követelik – többek közt az egyházi vagyonok eladásának megszüntetését, arab vezetőket a főpapi méltóságokba. Belső harcukhoz, külső politikai szövetségeseket is keresnek. Többek közt hűségükről biztosították II. Abdullahot, Jordánia királyát és felkérték Mahmud Abbasz palesztin elnököt is.

A vaticaninsider.lastampa it. alapján
Kép: uprootedpalestinians.wordpress.com