Bemutatják Krakkóban a Család Pápai Tanácsa tervét

Bemutatják Krakkóban a Család Pápai Tanácsa tervét

A Család Pápai Tanácsa Krakkóban, az Ifjúsági Világtalálkozón bemutat egy tervezetet a serdülők és fiatalok szexuális/érzelmi neveléséről. A tervezetet a spanyol püspöki kar szakembereivel együttműködve dolgozta ki a Tanács. Az egész terv részletes bemutatása július 22-től kezdve ingyenesen online elérhető öt nyelven: olasz, angol, spanyol, francia és portugál. www.educazioneaffettiva.org

Főleg nevelőknek szól, de hat témát külön-külön is ajánlanak nevelőknek és fiataloknak. Az egész terv  beilleszkedik Ferenc pápa javaslatába, amelyet az Amoris laetitia k. buzdítás 280. pontjában olvashatunk:

„Igen a szexuális nevelésre”

280. A II. Vatikáni Zsinat meglátta a „pozitív és okos szexuális nevelés szükségességét”, amely „életkoruknak megfelelően fokozatosan” éri el a gyermekeket és serdülőket, „figyelembe véve a pszichológia, a pedagógia és a didaktika tudományos eredményeit”.301 Fel kellene tennünk magunknak a kérdést, hogy neveléssel foglalkozó intézményeink elfogadták-e ezt a kihívást? Nehéz elképzelni a szexuális nevelést egy olyan korban, amikor banalizálják és el akarják szegényíteni a szexualitást. Csakis a szeretetre és a kölcsönös önátadásra nevelés keretében szabadna megvalósítanunk ezt a nevelést. így a szexualitás nyelvezetét nem kiábrándítóan elsilányítottnak, hanem megvilágítottnak látnánk.

A szexuális ösztön kiművelhető az önismeret megszerzése és az önuralom képességének kibontakoztatása útján, amelyek segíthetnek az öröm és a szeretetben való találkozás értékes képességének felszínre hozatalában.”

301 Gravissimum educationis nyilatkozat 1. [Magyar kiadás: AII. Vatikáni Zsinat dokumentumai, Szent István Társulat, Budapest 2000, 378-379.]   

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió