Benedek portréja elmélyítette hitemet – vallja Alexander Rice, festő

Benedek portréja elmélyítette hitemet – vallja Alexander Rice, festő

Alexander Rice brit festőművész. Modelljei nem akárkik voltak: a Brit királyi család tagjai, vagy éppen Margaret Thatcher volt miniszterelnök asszony. Vallomása szerint, XVI. Benedek portréjának festésekor keresztény hitének mélyülését tapasztalta. „Ha egy rendkívül spirituális személyiséget fest, bele kell érezni a másik ember lényében és talán egy kicsit, megtalálni azt önmagunkban is” – mondta.

Rice úgy véli a volt Szentatya képe egy olyan portré volt, amelynek „meg kellett történnie” és rendkívüli megtiszteltetésnek érzi a felkérést. Az angol művész két éven keresztül dolgozott az arcmáson, melynek értéke jelenleg 250 ezer Font. A tervek szerint a Vatikáni Múzeumban lesz végső kiállítási helye. Rice most Ferenc pápa portréjának lehetőségében reménykedik – mert mint mondja, az új Szentatya kedves embernek tűnik, aki olyan sokakat ihletett már meg alázatosságával, és emberközeliségével.
Benedek portréjának felkérése Giovanni Lajolo kardinálistól, Vatikán Állam Kormányzóságának nyugalmazott elnökétől kapta. A bíboros korábban már találkozott a királyi családról készült festményekkel, ez ihlette a döntésre.
Rice görög ortodox. Mielőtt a volt pápával találkozott volna nehéz időket élt meg, magánéleti válsága miatt. Miközben a képmást készítette, Afganisztánban is járt, ahol segített megalapítani a Türkiz Hegy Alapítványt, mely a helyi képzőművészeket és építészeket hivatott segíteni.
XVI. Benedek képét elsősorban fényképekről festette, bár személyesen is találkozott a pápával. Rice úgy gondolja, talán akadnak nála technikailag kiforrottabb festők is, de az ő célja inkább a személy pszichológiájának megörökítése, a személyiség megragadása a vásznon.
Alexander Rice Firenzében tanult, majd Szentpéterváron, ahol a Repin Akadémia tiszteletbeli professzora. Amennyiben felkérnék a munkára, Ferenc pápát mindössze három hónap alatt festené meg, mert semmi másra nem összpontosítana. Ez alatt az idő alatt szeretne néhány alkalmat, mely alatt modelljével ülhetne.

A catholicnewsagency.com alapján
Kép: news.bbc.co.uk

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

tizenöt − hat =