Bezák újra celebrálhat misét

Bezák újra celebrálhat misét

Robert Bezák, a volt nagyszombati érsek a SITA hírügynökség információi szerint újra celebrálhat misét. Az engedélyt egy olasz püspök adta meg neki. Bezák 2013-ban vonult vissza egy olasz kolostorba, miután máig tisztázatlan körülmények között visszahívták őt a nagyszombati érsekség éléről.

SITA-HÍR

Robert Bezák 2013-ban vonult vissza a bussolengoi redemptorista kolostorba, de egészen mostanáig tilos volt neki misét celebrálni, prédikálni vagy gyóntatni. A helyi püspök azonban most mindezt engedélyezte neki.

2014 decemberében Bezák titokban hazatért Szlovákiába. A Plus 1 deň napilapnak azt nyilatkozta: azért jött vissza, hogy a karácsonyi ünnepeket otthon tölthesse.

Bezákot 2012. július 2-án hívták vissza a nagyszombati érsekség éléről. A leváltás pontos oka a mai napig ismeretlen. Csak azt a 11 kérdést hozták nyilvánosságra, melyekre Bezáknak az apostoli vizitáció során válaszolnia kellett. Ezeket az egyház bizonyos vádak reakciójaként küldte Bezáknak. A kérdések között szerepelt például, hogy az érsek látogat-e nyilvános zuhanyzókat, előnyben részesíti-e a farmert a papi viselettel szemben, és mennyi az igazság abban, hogy vitatható hátterű embereket társaságát élvezi.

A Szentszék állítólag azt is felrótta neki, hogy homoszexuális papok vannak a környezetében, s annak sem örültek túlságosan, hogy Bezák gyakran bírálta az egyházon belül uralkodó állapotokat, valamint ellentmondásos megítélésű elődjét, Ján Sokol érseket is.

A vizsgálatot követően az Apostoli Nunciatúra elé hívták, hogy önként mondjon le posztjáról, mikor pedig erre nem volt hajlandó, a vatikáni illetékes hatóságok kötelezték a távozásra. 2013-ban Bezák egy olasz kolostorba vonult vissza.

Az egykori érsek azóta is kitart amellett, hogy igazságtalanul váltották le. Tavaly júniusban Ferenc pápa is fogadta, akit levélben tájékoztatott ügyenek részleteiről.

Forrás: bumm.sk