Bibliatörténeti kiállítás Nyitracsehin

Bibliatörténeti kiállítás Nyitracsehin

 A János evangéliumából származó “A  te igéd igazság” címen  bibliatörténeti kiállítás lesz a nyitracsehi Jurta Látványtárban szeptember 21-én 14.30 órai kezdettel.
Három bibliagyűjteménybő, különböző korokból származó és különböző nyelvű ritkaságokat láthatnak az érdeklődők. Megtekinthető lesz többek között a Bécsi Arany Biblia, amely csak 600 példányban jelent meg, rendkívül értékes, kézi kivitelezésű különlegesség a Káldi – Neovulgáta bibliafordítás szerint, ami közel 300 középkori illusztrációt tartalmaz. Az 1330 körül kézzel írt és festett Nekcsei-biblia hasonmás kiadása is a kiállítás része. Továbbá kiállítják a Jordánszky Kódex szintén hasonmás kiadását, ami a legteljesebb középkori, 1516-1519 között készült magyar bibliafordítást tartalmazó kódex. Az Acta Vatikana öt kötetét is meg lehet csodálni, ezekben helyet kapott Szent Péter apostol egyik levelének másolata, akárcsak mint II. András királyunk  III. Ince pápához és IV. Béla  IV. Ince pápához írt levele is.
A Szentírást a könyvek könyvének is nevezik, hiszen a világon a legtöbbször és legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot megért könyv lett.
A kiállítást Csámpai Ottó egyetemi docens szervezi, aki maga is lelkes bibliagyűjtő. A tárlatot Viliam Michalovič főtisztelendő nyitja meg. A sok különleges bibliát kiállító Jurta Látványtár 2010 óta működik, ami eredeti kazak nemezjurta, és a Nyitracsehi 236. házszám alatt található.

Forrás: felvidek.ma