Böjte Csaba az erdélyi katolikusok legféltettebb kincsét vitte Egyiptomba

Böjte Csaba az erdélyi katolikusok legféltettebb kincsét vitte Egyiptomba

Egyiptomban tartózkodik Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita és Hölvényi György európai parlamenti képviselő. Azért utaztak ki, hogy találkozzanak a helyi kopt közösséggel és vezetőikkel, illetve hogy segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben lévő keresztényeknek.

Böjte Csaba kanadai útjáról érkezett Egyiptomba, ahová megérkezett a csíksomlyói Szűzanya-szobor általa adományként hozott másolata is, melyet november 24-én egy egyiptomi kopt árvaháznak adományoztak. Az alkotás elkészítését a dévai árvák által készített rajzok eladásából befolyó összegből finanszírozták.

Böjte Csaba az alábbiakat írta egyiptomi útjáról a Facebook-oldalán:

Ülök a repülőn, alattam már feltűnik Afrika földje, Kairó, a rendezett osztrák táj után már itt a magasból is látszik, hogy egy más világ felé közeledünk! Soha nem vágytam Egyiptomba, de most, hogy a világ megbolydult és oly sok menekült érkezik Afrikából, nagy-nagy alázattal én is útra keltem, mert úgy érzem, hogy el kell indulni, meg kell ismerni azt a világot, amelyben élek én, és amelyben a gyermekeink is élni fognak!

Útra keltem, mert egyfelől oly sok felületes, előítéletekre alapozó véleményt hallok nap mint nap, ezért próbálok valós forrásokból ismereteket meríteni! Másfelől úgy gondolom, hogy súlyos gondok, problémák vannak, és emberi számítások szerint a jövő még nagyon sok kihívás elé fog állítani bennünket, melyeket nem lehet elkerülni, szőnyeg alá seperni! Mi, felnőttek gyermekeinknek oly sokszor mondogatjuk, hogy nem nyafogni kell a feladat mellett, hanem neki kell állni és meg kell azt oldani, mert egészen biztos, hogy Isten olyan problémát nem zúdít a nyakunkba, melyekre nincs jó megoldás!

Nem tudom az utat, nem látom az irányt, csak azt tudom biztosan, hogy ha összekulcsolom imára a kezem, ugyanaz az Isten hallgat rám figyelmesen, mind aki meghallgatja az imádkozó muszlim testvéreimet is! Ezért itt, Egyiptomban, a kopt keresztények között is, de a muszlim testvéreim között is nagyon sokat szeretnék imádkozni!

Alázattal, Istenre figyelő lélekkel, Csaba testvér

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: világháló