Böjte Csaba tartott előadást édesanyáknak Marosvásárhelyen

Böjte Csaba tartott előadást édesanyáknak Marosvásárhelyen

A Vásárhelyi Édesanyák Egyesületének (VÉDEM) áprilisi meghívottja Böjte Csaba volt. A ferences rendi szerzetes „Útmutató a házasság ösvényén” címet viselő előadásán tanulságos, emlékezetes történeteivel szórakoztatta, de mindenekelőtt tanította hallgatóságát – számol be a Székelyhon.ro.

A dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője április 30-án, csütörtökön délután az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében a Szent Család történetein keresztül szolgált lelki útravalóval a marosvásárhelyi családoknak. Beszédét a Szűzanya alakjának megidézésével kezdte, akihez Csíksomlyóra fél évezrede zarándokolnak a székelyek, „közben pedig nagyon sok szép vonása belénk ivódott. Például az, hogy szeretünk egymáson segíteni, összefogni, ami az Erzsébetet meglátogató Mária tulajdonsága is. Mária félrerakta az ő dolgát, és egy fárasztó hosszú út után örömöt tudott vinni úgy, hogy Erzsébet méhében még a gyerek is felujjongott” – mondta a szerzetes.

Amikor a tizenkét éves Jézus eltűnik, édesanyja számára nem az a kérdés, hogy mit tegyen, hanem hogy mit nem – kezdett a harmonikus családi élet egy másik vetületének magyarázatába Csaba testvér. Mária nem esik kétségbe, nem omlik össze, hanem elkezdi keresni a fiát. A gondolatot folytatva arról beszélt az előadó, hogy mindig vannak megoldások, és jól van minden úgy, ahogy van, Pilinszkyt idézve: „minden tetőről látni a napot”. Csaba testvér arra buzdította a jelenlévőket, hogy a nehézségek ellenére is tudjanak bízni abban, hogy az Isten megsegít.

Ugyanennek a történetnek egy másik vetülete, hogy József és Mária együtt keresik Jézust. „A problémákra nem együtt keressük a megoldást, hanem legtöbbször egymásban keressük a problémát” – mutatott rá az igencsak ismerős helyzetre a szerzetes, hangsúlyozva azt, hogy a családtagoknak egymás szövetségeseinek kell lenniük.

Csaba testvér több történetet mesélt el a Szent Ferenc Alapítvány életéből, felelevenítette azt is, hogy annak idején milyen nehezen fogadták el őket a „hivatalosságok” Déván, például a polgármester. Ennek ellenére mégis úgy döntött, hogy neve napján felköszöntik. Bejutva az irodájába, elmesélte a gyerekeknek, hogy ha majd nem lesz hova a fejüket lehajtani, lakhatnak abban a nagy szobában, mert a polgármester a „város apukája”, ezért nem kell tőle félni. A polgármester annyira megilletődött az őt köszöntő román, magyar, latin és egyéb nyelven felcsendülő daloktól, hogy nemcsak akkor vendégelte meg a perzsaszőnyegre telepedett gyerekeket, hanem az azután következő ünnepek alkalmával sem feledkezett meg róluk.

Az előadáson elhangzott az is, hogy csak összefogással lehet Erdélyből tündérkert, de ahhoz itthon kell maradnunk, meg kell értenünk azt, hogy nem véletlenül születtünk ide. „Tudjunk kiengesztelődni, újrakezdeni, tudjuk szépnek látni egymást és a szülőföldet” – összegezte Böjte Csaba. A szerzetes olyan egyszerű, de fontos dolgokra is emlékeztette közönségét, hogy a nők szeretik és igénylik a bókokat, de arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a férfiak esetében sincs másként, nekik is szükségük van a dicséretre.

Az alkalom, melynek során a VÉDEM gyűjtést is szervezett a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára, közös imádkozással zárult.

Kép: Székelyhon.ro

Forrás: Magyar Kurír