Böjti leves Pozsony püspökeivel

Böjti leves Pozsony püspökeivel

Böjti levesre hív a Szlovák Püspöki Konferencia, s ezzel a szlovákiai katolikus nőmozgalom nagyböjti kezdeményezését szeretné támogatni, melynek mottója: Osztozzunk meg! A levest 2015. február 27-én, pénteken osztják majd 12:00 és 14:00 között a pozsonyi irgalmas testvéreknél.  Ezért a levesért megfizethető egy teljes ebéd ára (három euró, vagy saját belátás szerint több). Ebből nem egész egy euró a leves elkészítésének költségeit fedi, a többi az „Osztozzunk meg!” kezdeményezést támogatja. A levesek kiosztásából a pozsonyi püspökök Mons. Stanislav Zvolenský és Mons. Jozef Haľko is kiveszik részüket.

A projekt neve „Péntek”. Weboldala a következő: piatok.kbs.sk. Ez mindenki számára meghívást jelent a közösségi találkozóra böjt napján, pénteken. Kifejezi a bizalmat és a hajlandóságot, hogy amiről lemondunk, másnak adjuk. Ez az egység és együttműködés jele Ferenc pápa gondolatai alapján, melynek fő mondanivalója, hogy menjünk ki a perifériákra. A projekt célja továbbá, hogy támogassa a keresztény katolikus identitás kifejezését: „Hívő vagyok, és pénteken böjtölök.”

Az „Osztozzunk meg!” a többi gyűjtéstől Szlovákiában abban különbözik, hogy megosztom, amim van, nem pedig alamizsnálkodom. Azt adom, amiről lemondtam. Összefüggésben áll a nagyböjti időszakkal, amikor önmegtagadásra törekszünk, hogy így segítsük azokat, akik legjobban rászorulnak. A szlovákiai katolikus nőmozgalom úgy döntött, azokat a nőket szeretné támogatni gyermekeikkel, akik nehéz élethelyzetben találták magukat, hogy a normális életbe visszatérhessenek, és ne szoruljanak többé mások segítségére.

Forrás: tkkbs.sk