Boldoggá avatták az USA-ban a guatemalai indiánok apostolát

Boldoggá avatták az USA-ban a guatemalai indiánok apostolát

Szeptember 24-én, vasárnap az Egyesült Államokban az egyház boldoggá avatta Stanley Francis Rother atyát. Oklahoma City-ben született, Guatemalában tevékenykedett misszionáriusként, amikor 1981-ben 46 évesen a hit elleni gyűlöletből megölték. 1935-ben született földműves családban, nagy készséggel rendelkezett a kétkezi munkához, amelyet elsősorban a szemináriumi években használt fel mások szolgálatában. Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa szerint mindenki rajongott érte, mert készen állt a szolgálatra és az együttműködésre.

A tettrekészség, a józan ész, a hitelesség, az imaélet és a lelkek iránti lelkesedés jellemezte fiatalkorában. A papszentelésére választott egyik szentképen ez olvasható: „Megáldani, megkeresztelni, áldozatot vállalni, prédikálni”. A másik szentképen pedig Szent Ágoston szavait találjuk: „Saját javamra keresztény vagyok, mások javára pap”.

1968-ban indult misszióba a guatemalai Santiago Atitlán-ba a tzutuhil indiánok közé

1963-ban szentelték pappá, majd az USA-ban plébániákon szolgált. Felvállalta a pápa felhívását, amellyel az amerikai egyházhoz fordult, hogy küldjön misszionáriusokat Közép-Amerikába. Stan atya, ahogy gyakran szólították, 1968-ban indult misszióba a guatemalai Santiago Atitlán-ba a tzutuhil indiánok közé, akik a maják leszármazottai. Egy helyi családhoz költözött, hogy megtanulja az indiánok nyelvét. Olyan jól elsajátította a nyelvet, hogy lefordította az Újszövetséget és a szentmisét is e nyelven mutatta be. Ezreket megkeresztelt, több száz esküvőt és elsőáldozást vezetett. Az indiánok oldalán állt, amikor 1976-ban tragikus földrengés sújtotta a vidéket. Segítséget vitt és a sebesülteket kimentette a romok alól. Az évek során létrehozott egy mezőgazdasági szövetkezetet, kórházat nyitott és rádiót indított el, hogy írni és olvasni tanítson tömegeket. Nagy tisztelettel és szeretettel fordult a bennszülöttek felé és ők ezt viszonozva gyermeki szeretettel is rajongással tekintettek rá – hangsúlyozta Amato bíboros.

 Álláspontjáért Stan atya a halálbrigádok célpontjává vált

Határozottan fellépett Efraín Ríos Montt tábornok rezsimje ellen, akit 2013-ban elítéltek az emberiség ellen elkövetett bűntettekért és 1771 indián, amelynek fele gyermek népirtásáért. Álláspontjáért Stan atya a halálbrigádok célpontjává vált, akik az őslakos közösségek támogatására irányuló minden tevékenységet üldöztek. A fenyegetetések és a zaklatások miatt a misszionárius, aki segítette az üldözésben meggyilkolt személyek özvegyeit és gyermekeit, úgy döntött visszatér az Egyesült Államokba. Néhány hónap eltöltése után azonban elhatározta, hogy visszautazik az indiánok közé. 1981. július 28-án fegyveresek rátámadtak a plébániai otthonában és meggyilkolták. Amint elterjedt a hír, ezrek gyűltek össze és imádkoztak a plébánián. Az indiánok megkapták a misszionárius szívét és a vérével áztatott fáslikat a templom padlózatában helyezték el.

Rother atya Krisztus tökéletes tanítványa volt

A Szentté avatási Kongregáció prefektusa szerint Rother atya Krisztus tökéletes tanítványa volt. Jót tett, a nép között békét és kiengesztelődést hirdetett. Nemes szívű és önfeláldozó ember volt, irgalmas a bűnösökkel. Sok időt töltött a gyóntatófülkében, hogy meghallgassa a bűnösöket. Mindig rendelkezésére állt a szegényeknek és nagylelkű volt velük. Elvitte a kórházba a betegeket, gyógyszert szerzett számukra és pénzt a gyógykezelésekre. Gondoskodott az egyedülálló idősekről. Az Evangélium iskolájában növekedve a boldog az ellenségeiben is az emberiség társait látta. Nem gyűlölködött, szeretett. Nem pusztított, hanem épített. Ez az értékes öröksége, amelyet ránk hagyott, az egyházra és az emberiségre egyaránt.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió