Buenos Aires érseke a cserkészekhez: elfogadhatatlan a gender-elmélet és az abortusz

Buenos Aires érseke a cserkészekhez: elfogadhatatlan a gender-elmélet és az abortusz

„Néhány püspökkel, pappal és világi hívővel együtt, továbbá evangélikus lelkészekkel és vezetőkkel egy stratégián dolgozunk, hogy függetlenítsük magunkat és ugyanakkor egy szövetségbe tömörülve új keresztény egységet teremtsünk.” Így fogalmaz Mario Poli bíboros, Buenos Aires érseke az argentin püspöki konferencia elnökének küldött levelében. Ebben felhívja a figyelmet a nevelési terv módosítását célzó javaslatra, amelyet a Cserkészek utolsó közgyűlésén mutattak be. E szerint a családot nem egy férfi és egy nő, hanem személyek közötti egységnek tekinti, ami minden határon túl van – írja a bíboros. „Hónapokkal ezelőtt figyelmeztettem őket, hogy ne feszítsék túl a húrt, mert elszakadhat, és most úgy gondolom, hogy el is szakadt és nincs visszaút.”

A cserkészet, a gender-ideológia és az abortusz

Az Aica katolikus hírügynökség által közzé tett dokumentumban Poli bíboros emlékeztet, hogy már 1996 óta, amikor elfogadásra került az eredeti nevelési terv, a cserkészet egyes vezetői hajlottak afelé, hogy elfogadják az állam által kidolgozott nevelési terveket a szexuális nevelés témakörében. Ez azonban szemben áll a szeretetre nevelés cserkész programjával. A nevelési terv módosításának támogatása, vagyis a homoszexuális házasság elfogadása, nyilvánvalóan a gender-ideológia és az abortuszhoz való jog alapelveinek elfogadását foglalja magában – figyelmeztet Buenos Aires bíboros érseke.

Kihívás: egyes katolikus vezetők elfogadták a módosítást

A cserkészek nevelési tervének módosítását novemberben hagyta jóvá a szervezet közgyűlése. Az argentin cserkészet 1912-ben jött létre. 1937-ben Copello bíboros kezdeményezésére alakul meg az argentin katolikusok cserkészegyesülete. 1996-ban a két szervezet egyesült és jelenlegi tagjainak száma összesen 75 ezer, közülük 96% katolikus. „Nagy kihívással állunk szembe” – fogalmaz Poli bíboros. Annak ellenére, hogy a szervezet tagjainak nagy többsége katolikus, egyes vezetőik mégis a módosítások elfogadására szavaztak, amely hatással lehet a tagok nagy számára. „Ezért óvatosnak kell lenni, mindenekelőtt a plébániai csoportokkal, akik a legnagyobb számban vannak.” Az argentin püspökök következő plenáris ülésén Poli bíboros szerint bemutatnak majd egy tervezetet egy föderáció létrehozására.

A cserkészek tagadják, hogy szakítottak volna az egyházzal

„Határozottan tagadjuk, hogy a szervezetünk megszakította volna a köteléket a katolikus egyházzal” – válaszol az argentin cserkész szervezet Poli bíboros levelének közzé tételére. „Annak ellenére, hogy a múlt év végén módosították a nevelési terv szövegét, a mozgalomnak tiszteletben kell tartania minden vallást, amely jelen van a szervezetben. E vallásoknak lehetőségük van saját nevelési elképzeléseikhez igazítani a nevelési tervet.”

A cserkészek nyitottak az építő párbeszédre

„Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a szervezetünket nemzeti szinten abortusz pártinak nevezzék” – olvasható a közleményben. A cserkész szervezet vezetői megerősítik, hogy az egyházi hatóságokat félreinformálták és, hogy nyitottak a folyamatos és építő párbeszédre azokkal az intézményekkel, amelyek támogatják munkájukat.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP