Cantate Domino” – a Sixtus-kápolna kórusának új CD-je

Cantate Domino” – a Sixtus-kápolna kórusának új CD-je

„A zene és a művészet alapvető jelentőségű a kereszténység számára” – fogalmazott Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa kedden délelőtt a Vatikáni Sajtóteremben a CD bemutatóján. Szeptember 29-én este 6 órakor a Sixtus-kápolnában tartják az új album nyitó koncertjét.  A hanganyagot a Deutsche Grammophon szerkesztette. A bevételeket a pápa jótékonysági tevékenységére ajánlják fel.

A CD eredeti formájukban adja közre e zenedarabokat: latinul és a Sixtus-kápolnában készült felvételen

A CD reneszánsz zenét ad közre, amelyet a Sixtus-kápolna kórusának szerzett Palestrina, Lasso és Da Vittoria. Két gregorián éneket is tartalmaz, amelyek a világon most kerültek először rögzítésre. Az egyik Allegri híres „Miserere” darabjának eredeti változata az 1661-ből való Sixtus Kódex alapján. A másik a „Nunc dimittis”, amelyet Palestrinának tulajdonítanak és jelenleg is használják a pápai szertartások során. A CD eredeti formájukban adja közre e zenedarabokat: latinul és a Sixtus-kápolnában készült felvételen, ahová eredetileg is készültek. A felvételek idejére a kápolnában egy stúdiót hoztak létre.

A Sixtus-kápolnát 1483-ban szentelték fel és azóta megszakítás nélkül ott énekel a helyről elnevezett kórus

„A Sixtus-kápolnát 1483-ban szentelték fel és azóta megszakítás nélkül ott énekel a helyről elnevezett kórus” – nyilatkozta Massimo Palombella prelátus, a kórus karnagya. „Ezekben az utóbbi években különleges figyelmet szenteltünk a reneszánsz egyházi zene kutatásának és esztétikájának. Ennek következtében jutottunk arra, hogy elkészülhessen egy érdekes és jelentős felvétel ezen az egyedülálló helyen. Abban reménykedem, hogy ezek a zenei mesterművek eljutnak majd hallgatók millióihoz, akik ezáltal kapcsolatba kerülnek a katolikus egyház kultúrájának történetével és mély spiritualitásával” – hangsúlyozta Massimo Palombella prelátus, a Sixtus-kápolna kórusának vezetője.

Kép: A Sixtus-kápolna kórusa koncertet ad – OSS_ROM

Forrás: Vatikáni Rádió