Csapatban gondolkodni jó…

Csapatban gondolkodni jó…

„A labdarúgás, mint más sportok is az élet és a társadalom tükörképe” – fogalmazott a Szentatya csütörtökön, amikor a Vatikánban fogadta a Villareal spanyol csapat játékosait és vezetőit. „Ha a csapat javára gondolva játszunk, akkor könnyebb megszerezni a győzelmet.” Ez akkor lehetséges, ha a szolidaritás szellemében cselekszünk, félre téve az individualizmust vagy a személyes törekvéseket. Valójában a labdarúgás, mint a többi sport is, az élet és a társadalom tükörképe.

A szolidaritás, a személyes erőfeszítés, a játék szépsége, a csapatjáték

Másrészt, amikor a labdarúgók együtt játszanak, nevelnek és értékeket közvetítenek, mivel nagyon sokan, különösen is a fiatalok, felnéznek és figyelnek rájuk. Viselkedésmódot közvetítenek azoknak, akik követik őket és ez felelősséggel jár. Ez ösztönözze a labdarúgókat, hogy a lehető legjobbat adják önmagukból és, hogy a labdarúgás által képviselt értékek kézzelfoghatóvá váljanak: a szolidaritás, a személyes erőfeszítés, a játék szépsége, a csapatjáték.

A helyes sportszellem jellemzője a hála

A helyes sportszellem egy másik jellemzője a hála, amely el kell, hogy kísérje életünket mindazok irányába, akik segítettek nekünk és akik nélkül nem jutottunk volna oda, ahol most tartunk. Ha így érzünk, az segít az emberi növekedésben, mert a mi „meccsünk” nemcsak a miénk, hanem másoké is, akik valamilyen módon életünk részét képezik. Beszéde végén Ferenc pápa elismeréssel szólt a kapus szerepéről, mert ott kell megállítania a labdát, ahová rúgják és sosem tudja, hogy honnan érkezik. Az élet is ilyen – jegyezte meg a Szentatya a spanyol Villareal labdarúgócsapatához intézett beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP