December 3. – Xavéri Szent Ferenc áldozópap

December 3. – Xavéri Szent Ferenc áldozópap

 

 

25450C Francisco de Jassu y Javier 1506. április 7-én született Navarrában. 1525-től Párizsban teológiai tanulmányokat folytatott, 1533-ban csatlakozott Loyolai Szent Ignáchoz és társaihoz. 1534. augusztus 15-én szegénységi és tisztasági fogadalmat tett. Néhányan azt is megfogadták, hogy elzarándokolnak a Szentföldre. 1536 telén indultak útnak, de mivel a törökök elzárták a Szentföldre vezető utakat, Velencében maradtak, s ott szentelték őket pappá 1537. június 27-én.

 1539-ben közreműködött a jezsuita rend szabályzatának újrafogalmazásában. 1541-ben Lisszabonból pápai legátusként Indiába ment, ahol két év alatt csaknem 20 ezer embert térített meg. 1545-től Malakkában (Maláj-félsziget), majd 1546-től az egykor “Fűszer-szigetek” néven ismert Molukki- (Maluku-) szigeteken folytatott élénk missziós tevékenységet.

 Legendás nyelvtehetség volt, 1549-ben Japánba ment, ahol rövid idő alatt megtanulta a nyelvet, bár egy levelében arról panaszkodott Ignácnak, hogy negyven napba tellett, amíg japánul el tudta mondani a tízparancsolatot. Két év alatt mintegy 1500 embert keresztelt meg, felismerte, hogy egy olyan magas kultúrájú országban, mint Japán, a missziót másként kell irányítani, mint a „műveletlen népek” körében. Ezután Kínába akart menni, de külföldiek akkor még nem léphettek be az országba. 1552 elején tért vissza Goába, ahol nehéz feladatok vártak rá, az újonnan alapított „Indiai Jezsuita Rendtartomány” első tartományfőnökére. Éjjel-nappal dolgozott, hogy minél előbb Kínába indulhasson. Áprilisban indulhatott el, és viszontagságos úton augusztusra ért Sza-csao szigetére, Kanton közelébe, ahol megbetegedett, és útját nem tudta folytatni.

 Xavéri Szent Ferenc Kína partjai előtt halt meg, miközben minden vágya az volt, hogy eljusson Kínába. Szent Pál után a legnagyobb hatású hittérítőnek tartják. 1619-ben boldoggá, 1622-ben szentté avatták.

 A külföldi misszió, India, Pakisztán, külső Mongólia, a spanyol turizmus és a baszk eredetű pelota nevű labdajátékosok védőszentje.

kép: santiebeati.it

forrás: mtva.hu