Diana hercegnő és Winston Churchill közös felmenője egy lépéssel közelebb került a szentté avatáshoz

Diana hercegnő és Winston Churchill közös felmenője egy lépéssel közelebb került a szentté avatáshoz

Az Isten szolgája névre méltónak ítélték a krikettrajongó brit konvertitát, aki a szegényeknek szentelt életet élt, és különösen szívén viselte az ír bevándorlók sorsát.

Ignatius Spencer, a krikettrajongó konvertita Diana hercegnő és Winston Churchill családfáján egyaránt szerepel; 1799-ben született Londonban George Spencer néven, grófi családban.

Az eredetileg anglikán lelkész 31 éves korában katolizált, amivel meglehetős botrányt okozott kora társadalmában. 1847-ben csatlakozott a passzionistákhoz; a mélyszegénységben élő ír bevándorlókat szolgálta.

Élete jelentős részét annak szentelte, hogy Angliát megpróbálja visszatéríteni a katolikus egyházba. Négyszer utazott Írországba, mert azt feltételezte, hogy a két ország közötti ellentétek megoldhatóak lennének azzal, ha az írek imádkoznának Anglia áttéréséért: napi egy üdvözlégyet kért erre a célra a hívektől.

Egyszer azt mondta, úgy szeretne meghalni, mint Jézus – magára hagyatottan, elvetve mindenki által. Szavai prófétikusnak bizonyultak, mert valóban egyedül halt meg egy szívrohamban az út szélén, valahol Edinburgh közelében. Teste a merseyside-i Sutton templomában nyugszik.

Mark Davies, Shrewsbury püspöke a Catholic Heraldnak adott interjúban úgy fogalmazott: Spencer atya élete az angliai katolicizmus hősies és gyakran figyelmen kívül hagyott fejezete. A szekularizmus kihívásai ellenében Ignatius Spencer és passzionista társai, többek között Boldog Dominic Barberi és Elizabeth Prout a misszionárius lendületet képviselték, amely – John Henry Newman szavaival – a katolikus egyház „második tavaszát” jellemezte Angliában.

Forrás és fotó: Aleteia.org/ Magyar Kurír