Dublinban is megemlékeztek az 1956-os forradalom áldozatairól

Dublinban is megemlékeztek az 1956-os forradalom áldozatairól

Október 25-én Dublinban a Szűz Mária katolikus székesegyházban ökumenikus hálaadó istentiszteletet mutattak be, megemlékezve az 1956-os forradalom áldozatairól, és hálát adtak az írországi testvéreknek, hogy befogadták a magyar menekülteket – tájékoztatott Csicsó János angliai főlelkész.

Az istentiszteleten, amely este 19 órakor kezdődött, jelen volt Diarmuid Martin dublini érsek, Brown Charles érsek, vatikáni nagykövet, Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint az Ír Protestáns Egyház részéről Synes Abigail lelkész asszony, a Christ Church székesegyház káplánja.

A magyar állam részéről jelen volt az istentiszteleten Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Pálffy István dublini nagykövet, az Ír állam részéről pedig Fearghaíl Ó Seán országgyűlési képviselő.

Diarmuid Martin érsek a prédikációjában megemlítette, hogy gyerekként a rádióban hallhatott az 1956-os forradalomról, és még mindig elevenen élnek benne azok az emlékek, amikor a magyar nép, még ha rövid időre is, kivívhatta szabadságát a szovjet elnyomás alól. Az érsek szabadságszerető és -tisztelő nemzetnek nevezte a magyar népet.

Rétvári Bence államtitkár ünnepi beszédében megköszönte az íreknek azt a segítséget, amelyet 1956-ban nyújtottak a magyar menekülteknek. Magyarország mindig is hálás lesz ezért a segítségért.

Veres András győri püspök angol nyelvű prédikációjában kihangsúlyozta a krisztusi szeretet fontosságát, valamint az ír és a magyar katolikusok összetartozását.

A szentleckét Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből Pálffy István dublini magyar nagykövet olvasta fel. Az istentisztelet végén elhangzott Kodály Zoltán Esti dala, majd együtt elénekelték Salve Regina esti imát.

Az ökumenikus istentiszteletet a dublini magyar nagykövetség és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság szervezte.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Procathedral.ie