Egy kivételes betlehem Krakkóból

Egy kivételes betlehem Krakkóból

A lengyelországi Dębniki Kostka Szent Szaniszló templomban látható betlehem csodájára járnak az emberek, hiszen itt van az egyik legkülönlegesebb betlehem Krakkóban. A nem mindennapi alkotás egy szalézi ikerpár, Robert és Leszek Kruczek atyák műve – tájékoztat a Szaléziak.hu.

A két, művészi vénával megáldott szalézi 2004-ben kezdte el készíteni ezt a betlehemet, amikor II. János Pál még élt, és minden évben igyekeznek gazdagítani valamilyen új elemmel. A figurák arcát és kezeit fogászati gipszből, a testük többi részét pedig szintetikus anyagokból készítették.

A mosolygó Szent Család szokatlan ábrázolás csakúgy, mint az, hogy a Kisjézus nem a jászolban fekszik, hanem Szűz Mária ölében ül, de az embereknek tetszik, pozitív visszajelzéseik bátorítják a művészeket a folytatásra. A pásztorok és a három napkeleti bölcs szobrai mellett láthatják Bosco Szent Jánost, Szent II. János Pált, Szent Faustina nővért, Szent Pio atyát, Kalkuttai Boldog Teréz anyát és végül a legújabb, Benedek emeritus pápát és Ferenc pápát ábrázoló szobrait is. A különleges betlehem hátterében a város panorámája látható.

A Kruczek ikrek, Robert és Leszek 1991 óta szaléziak és már többször okoztak meglepetést kiváló munkáikkal. Egy Don Boscót Rua Mihállyal ábrázoló életnagyságú alkotásuk a római rendfőnökségen látható.

A Dębniki templom volt a fiatal Karol Wojtyla plébániatemploma, az itt dolgozó szaléziak arra hívják az embereket, hogy látogassanak el a betlehemhez, amely ha nem is a legnagyobb a lengyel városban, de bizonyára a legkülönlegesebb, és imádkozzanak a gyermek Jézushoz.

Kép: Szaléziak.hu

Forrás: Magyar Kurír