Egy prágai templom harangja fogja őrizni Václav Havel emlékét

Egy prágai templom harangja fogja őrizni Václav Havel emlékét

Václav Havel íróra és egykori cseh államfőre is emlékeztet majd a prágai Szent Gál (Svatý Havel)-templom új harangja.

A Moldva-parti főváros központjában álló Szent Gál-templom (Kostel svatého Havla; Gál neve cseh nyelven Havel – a szerk.) új harangja a Szent Vencel (Svatý Václav) nevet fogja viselni, a volt csehszlovák, illetve cseh államfőnek és drámaírónak emléket állítva, és egyúttal Szent Vencelnek, Csehország patrónusának emlékére. A harangot az osztrák Grassmayr cég készíti el Václav Havel meg nem élt 80. születésnapja alkalmával.

Az ötlet a Charta 77 Alapítvány köreiből származik, melyet a 2011-ben elhunyt Havel támogatott. Az alapítvány székhelye a templom mellett van.

„Szeretnénk, ha a harangra felkerülne Václav Havel neve, illetve egy szív, amelyet Havel gyakran használt levelezésében az aláírása mellett” – nyilatkozta Soňa Keppertová, az alapítvány szóvivője.

A harangöntés költsége mintegy ötmillió korona (57 millió forint), ezt a Charta 77 Alapítvány a néhány hete elindított közadakozás útján szeretné összegyűjteni.

Az Innsbruckban székelő Grassmayr harangöntő cég több mint 400 éves múltra tekint vissza, s eddig már több mint száz ország temploma számára készített harangokat. A cég kiválasztása nem volt véletlen. Václav Havel ugyanis 1998-ban az innsbrucki kórházban súlyos gyomorműtéten esett át. „Az új harang ezért ott készül, ahol Václav Havel a rendkívül súlyos orvosi beavatkozás után gyakorlatilag újra megszületett” – indokolta a cég kiválasztását az alapítvány.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia