Egyházi Múzeum és restaurátor műhelyek Gyöngyösön

Egyházi Múzeum és restaurátor műhelyek Gyöngyösön

Július 1-jén megnyílt Gyöngyösön a Szent Bertalan-templom Kincstára. A közel 300 millió Forint Európai Uniós támogatással megvalósult kiállításon középkori, gótikus és barokk-kori egyházi tárgyak, miseruhák és könyvek láthatók. Különleges jelentősége van a 15. század második felében készült úgynevezett Mátyás-korabeli kehelynek, valamint a bőrtűs-filigrános kehely hét darabja tartozik a gyűjtemény rendkívüliségei közé.
A megáldást végző Ternyák érsek kiemelte, hogy az egyház kincseinek ugyan mindenkor a szegényeket tartjuk, de nem szakadunk el azoktól a gyökereinktől sem, amelyek évszázados múltunkat jelentik, az itt bemutatott tárgyakban is.

A múzeum sajátossága az a két restaurátor műhely, amely a plébániából leválasztott épületrészben működik. Az ötvös restaurátor műhely a műkincsek restaurálása mellett, a még használatban levő templomi tárgyakat is fogadja tisztításra, javításra és aranyozásra az egész ország terültéről. A textil restaurátor műhelyben pedig azoknak a történelmi értékű egyházi ruháknak a restaurálását vállalják, amelyek évszázados múltjuk miatt, ma már féltett muzeális értékek a templomok sekrestyéiben.

Forrás: eger.egyhazmegye.hu