Egyházunk vértanúi 2016- ban
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyházunk vértanúi 2016- ban

2016- ban huszonnyolc papot, szerzetest, szeminaristát és világi munkatársat gyilkoltak meg világszerte – a statisztikát a Fides missziós hírügynökség tette közzé.

Tizennégy pap, kilenc szerzetesnő, egy szeminarista és négy világi hívő vesztette életét erőszakos cselekmények következtében 2016- ban. Tizenketten közülük az amerikai kontinensen haltak meg. Jacques Hamel atya Európában lett terrorizmus áldozata: szentmise bemutatása közben gyilkolták meg Franciaországban. Az idei év során drámaian megnőtt a meggyilkolt szerzetesnők száma.

Rablás vagy betörési kísérlet az oka az esetek nagy részének a társadalom peremén, a szegénységben élő emberek környezetében tevékenykedő hithirdetők körében. A megölt papok, szerzetesnők és világiak bátran elítélték az igazságtalanságokat, a korrupciót, küzdöttek a szegénység ellen az evangélium nevében. A leginkább rászorulók érdekében végeztek szolgálatot és sokszor éppen azok vették el életüket, akiket segítettek.

A Fides hírügynökség jelentése emlékeztet a Mexikóban elrabolt és megölt három papra, akik valószínűleg a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmük miatt jutottak erre a sorsra. Szintén Mexikóban raboltak el, majd engedtek szabadon egy papot a kínzás látható jeleivel. Ruiz atyát előzőleg megfenyegették, mert kemény kritikával illette a korrupciót és a bűnözést.

Brazíliában, Venezuelában, Kolumbiában, Haitin és Floridában is gyilkoltak meg misszionáriusokat 2016- ban.

Afrikában Nigériában, Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is vesztették életüket erőszakos cselekmények áldozataiként papok, szerzetesnők és a Caritas munkatársai. Ázsiában a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szíriában öltek meg misszionáriusokat, illetve a közelmúltban Jemenben gyilkolták meg a Szeretet Misszionáriusai négy tagját.

A jelentés megfogalmazza a keresztény közösség aggodalmát az elrabolt illetve eltűnt hitvallók miatt, akikről nincsenek hírek. A Fides missziós hírügynökség végül emlékeztet arra, hogy a minden évben kiadott listát mindig ki kell egészíteni azoknak a férfiaknak és nőknek a hosszú sorával, akikről talán sosem kapunk hírt, de a világ minden sarkában szenvednek és életükkel fizetnek Jézusba vetett hitükért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: FT