Egyiptom: A kopt katolikus pátriárka hálás a pápa látogatásáért

Egyiptom: A kopt katolikus pátriárka hálás a pápa látogatásáért

A pápa egy barát, és a barát a szükség pillanatában ismerszik meg – így fogalmazott Ibrahim Iszák Szidrak pátriárka, az egyiptomi kopt katolikus egyház vezetője a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa közelgő látogatásáról.

Öröm és hála a pápa látogatása miatt

Örömmel és türelmetlenül várják a pápa érkezését, ugyanakkor nem tagadják, hogy a virágvasárnapi merényletek miatt félnek és aggódnak is. Erős a hitük, hogy a nagy pásztor, Péter utóda elmegy megáldani Egyiptomot és az ott élő egyházakat. Ferenc pápa látogatásának sok aspektusa van: az Egyiptomnak szóló látogatás az egész világnak üzenet, hogy támogassák ezt az országot, mert megérdemli. A kopt katolikusok hálásak a Szentatyának, hogy a merényletek dacára is kitart utazása mellett. Ez újra megerősíti azt, hogy Ferenc pápa a béke embere és az egyiptomi nép barátja, hiszen az igaz barátot a nehéz pillanatokban ismeri meg az ember. A mostani pedig igazán nehéz pillanat – magyarázta a Vatikáni Rádiónak a kopt katolikus pátriárka. A béke támogatásához fontos a párbeszéd: az egész világon bekövetkező terrortámadások ellenére munkálkodnak a béke emberei, mint a Szentatya és azok, akik körülötte lesznek majd a konferencián.

A kairói békekonferencia kiindulópont

Vajon mennyit nyom a latban a kairói békekonferencia, amelyen nemzetközi viszonylatban muzulmánok és keresztények is részt vesznek? Erre a kérdésre Szidrak pátriárka a következőt válaszolta: „Nem láthatom előre a dolgokat, de azt kívánom, hogy ez kiindulópont legyen sok más konkrét elkötelezettséghez: nemcsak a kongresszusok építik a békét, mivel a kongresszus csak a kezdet. Mindazok, akik ezt a békekonferenciát előmozdították, felhívást intéznek az egész világhoz, a békeszerető emberekhez, hogy együttműködést, segítséget, támogatást kérjenek. Remélem, hogy ebből a konferenciából sok további konkrét dolog születik majd.”

Az egyiptomiak nemet mondanak a terrorizmusra

A kairói keresztények a merényletek után bátran, igazi keresztény lelkülettel reagáltak, kimutatva, hogy mindig az együttélést keresik. Vajon képes-e ez az erős egyensúly ellenállni az Egyiptomban jelentkező terrorizmusnak? A Vatikáni Rádió kérdésére a kopt katolikus pátriárka elmondta, hogy az egyiptomi keresztények és általában véve az egyiptomiak nem először reagálnak így. Mindazonáltal elsősorban a keresztényekre jellemző, hogy a hit látásmódjával fednek minden történést. Főként ebben a húsvéti időszakban, de a nagyhéten is úgy reagáltak, ahogy mindig szoktak: a halál nem a vég, még ha mészárlás is történt. Pozitívan válaszolnak, de nem tagadják a bennük dúló indulatot sem, amit lelki nyugalmuk elvesztése miatt éreznek. Ez üzenet minden kereszténynek, akik igyekeznek Egyiptom javát, jövőjét és fejlődését szolgálni. Sokan vannak azok is, akik nem akarják, hogy fejlődjön Egyiptom, de az egyiptomiak – közülük is első helyen a keresztények – nemet mondanak a terrorizmusra, és a jót, a békét és a fejlődést akarják országuk számára – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Ibrahim Iszák Szidrak, egyiptomi kopt katolikus pátriárka.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió