Egyiptom/ Sidrak pátriárka: a megölt koptok a hit vértanúi

Egyiptom/ Sidrak pátriárka: a megölt koptok a hit vértanúi

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet líbiai szárnya által elkövetett vérengzést látva több muzulmán szervezet fölemelte szavát, többek között a Hamász is. Az alexandriai kopt katolikus pátriárka, Ibrahim Isaac Sidrak részvétét fejezte ki a lefejezett vértanúk családjainak, akik életüket adták hitükért. A pátriárka köszönetet mond az egyiptomi elnöknek és a kormányhivataloknak a terrorcselekményre adott gyors válaszért.

A mészárlásra válaszul hétfőn egyiptomi harci gépek támadták az Iszlám Állam állásait Líbiában. Kedden pedig Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását sürgette a líbiai nemzetközi beavatkozáshoz.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a koptok lefejezése miatt három napos gyászt hirdetett hétfőn Ciszjordániában, és telefonon részvétét nyilvánította Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek.

A hit fényében tekinteni a koptok halálára

A Fides hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatában a kopt katolikus pátriárka azt kéri, hogy kopt ortodox testvéreinek halálára a hit fényében tekintsünk. Jelentősnek nevezte azt a tényt, hogy egész Egyiptomban humanitárius reakciót indított el a dzsihadisták barbár vérengzése.

Keresztények és muzulmánok egységesek Egyiptomban

„Ez a tragikus esemény egyesíti az egész országot, keresztényeket és muzulmánokat egyaránt” – mondta a Fides hírügynökségnek Hani Bakhoum Kiroulos atya, a kopt katolikus pátriárkátus titkára. „Ha az volt a céljuk, hogy megosszanak minket, kudarcot vallott a tervük”.

Keményen elítélte a történteket az Al Azhar egyetem is (a szunnita iszlám legfőbb teológiai központja): „barbár cselekedet, amelynek semmi köze egy valláshoz vagy emberi értékhez sem. Az egyiptomi légierő azonnali beavatkozása az Iszlám Állam líbiai bázisai ellen szintén azt mutatja, hogy a kormány számára minden egyiptomi állampolgár egyforma, és hogy Egyiptom nemzeti mivoltában érzi sértve magát a terroristák véres őrülete miatt”. Az egyiptomi elnökség hét napos gyászt rendelt el a 21 kopt lemészárlása miatt.

Forrás: Vatikáni Rádió