Elég a mának a maga baja…

Elég a mának a maga baja…

Sokszor úgy tűnhet számunkra, hogy Jézus szavai nem tudnak meglepni minket. Hiszen mi, akik a templomban gyakorta hallunk egy-egy evangéliumi részt, azt gondolhatjuk, jól ismerjük már Jézusnak a tanítványokhoz intézett gondolatait. Akik meg nem vesznek részt rendszeresen a szentmiséken, ők is úgy gondolhatják, nagyjából ismerik a keresztény tanítást.

Az évközi idő 8. vasárnapján Jézus mégis meglep mindannyiunkat. Ezt mondja ugyanis: „Ne aggodalmaskodjatok hát, hogy mit együnk? vagy: mit igyunk? vagy: mibe öltözzünk?! Ezeket a pogányok keresik.” Ma, amikor annyian küzdenek a megélhetésért, amikor vannak olyanok – munkanélküliek, nagycsaládosok, nyugdíjasok és sorolhatnánk tovább -, akiknek ténylegesen gondot okoz, hogy mit egyenek vagy mibe öltözzenek…?! Pogány módon gondolkoznak, ha aggódnak emiatt? Nem emberi dolog ez? – tehetnénk fel kérdések sorát.

Jézus ismeri az embert, ismer minket. Nem kegyetlenség ez a kijelentés a részéről. Nem az, mert megoldást is kínál aggodalmainkra. „… mennyei Atyátok jól tudja, hogy minderre szükségtek van. Ti mindenekelőtt az Isten országát és annak igazságát keressétek, és ezeket is mind megkapjátok hozzá.” Jézus hitre buzdít. Azt akarja, hogy ne fulladjunk bele a napi gondokba, hanem higgyünk és bízzunk benne. Hányan tudnának arról beszélni, hogy amikor már úgy érezték, teljesen kilátástalan a helyzetük, akkor érkezett a segítség. Találkoztak egy régi baráttal, aki kölcsönt adott, vagy éppen megfizette a tartozásukat. Esetleg munkához segítette őket. Mert nem veszítették el hitüket. Vagy épp nehéz helyzetükben fordultak Isten felé, jutottak Hozzá közelebb.

Az evangéliumi rész folytatása mindenki számára ismerős, hiszen szólássá vált: „Elég a mának a maga baja.”

A tervezés, jövőnk megtervezése természetes, jó dolog. De gondoljunk arra is, hogy ember tervez, Isten végez. Ha nem minden a terveink szerint alakul, akkor se essünk kétségbe. Feleslegesen ne aggodalmaskodjunk. Isten tudja, hogy mire van szükségünk. Higgyük el, hogy a nagyon nehéz helyzetek is lelkünk javára válhatnak.

Herdics György