Elhunyt Anton Srholec atya

Elhunyt Anton Srholec atya

Ma reggelre, 86 éves korában, elhunyt Anton Srholec, ismert szlovák katolikus pap.

Anton Srholec katolikus pap, író és karitatív munkás 1929. június 12- én született Szakolcán(Skalica).

Teológiát akart tanulni, de a kommunista rendszer nem engedte ezt neki. Célja elérése érdekében megpróbálta illegálisan átlépni a határt, hogy külföldön tanulhasson, de terve nem sikerült, és tettéért elitélték őt. Fogságban élt 10 évet, ez idő alatt főként uránbányában  dolgoztatták.

1970-ben mégis sikerült neki kijutnia külföldre, teológiát tanult Rómában, ahol pappá is szentelték később. A problémák ellenére, amelyek Szlovákia területén voltak, Srholec atya úgy döntött, hogy visszatér hazájába. Papként nem működhetett, ezért sekrestyésként helyezkedett el, és csak később kapott engedélyt segíteni a prédikációknál.

Prédikációi főként a fiatalok körében voltak népszerűek, bár a 70- es és a 80- as években túl kritikusak voltak a kommunista rendszerrel szemben. A lelki tevékenységet ismét betiltották neki, így újra munkásként dolgozott. Élete tele volt váratlan fordulatokkal, nehéz pillanatokkal, de része volt örömben és reménységben is. Erről tanúskodik önkéntes munkája és állandó segítségnyújtása az embereknek, akik szükséget szenvedtek.

Srholec atya rákban szenvedett. Állapota kezdetben a kezelések hatására javult, majd később minden kezelés ellenére állapota jelentősen romlott. Nyáron egy újságnak adott interjújában arról nyilatkozott, hogy már készülődik az örökkévalóságba.

Isten nyugosztalja Őt!

Forrás és fotó: postoj.sk