Elhunyt Attilio Nicora bíboros

Elhunyt Attilio Nicora bíboros

A pápa részvétét fejezte ki Attilio Nicora bíboros halála miatt. Az assisi Szent Ferenc és az Angyalos Szűz Mária bazilikák pápai legátusa április 23-án, vasárnap hunyt el 80 éves korában egy római klinikán. A Szentatya gyásztáviratában nagyrabecsüléssel és elismeréssel szólt az egyház és a társadalom szolgálatában végzett értékes szolgálatáról, amelyet egyedülálló szakmaisággal végzett. Kiemelt tevékenységet folytatott jogi téren a Lateráni Egyezmény felülvizsgálata és a katolikus egyház gazdasági támogatási rendszerének megvalósítása, valamint a papság anyagi fenntartási rendszerének gyakorlatba ültetése terén a Szentszéknél az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa), majd a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) szigorú és előrelátó elnökeként.

Ferenc pápa Nicora bíboros lelkét Szűz Mária és Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlja. A lengyel pápa nevezte ki a veronai egyházmegye élére, majd kreálta bíborossá.

Elindította a pénzmosás elleni küzdelemre vonatkozó intézkedéseket

Attilio Nicora bíboros 1937-ben született az észak-olaszországi Varesében. Ő kezdeményezte annak a bevezetését, hogy a személyi adó 1%-t az állampolgárok felajánlhassák az egyház számára. A vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) első elnökeként elindította a pénzmosás elleni küzdelemre vonatkozó intézkedéseket és megkezdte a párbeszédet az érintett nemzetközi intézményekkel. A bíboros volt továbbá egyike azoknak, akik előkészítették a Lateráni Egyezmény felülvizsgálatát, amelyet 1984. november 15-én írt alá a Szentszék a Craxi kormánnyal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA