Elhunyt az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke – pápai távirat

Elhunyt az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke – pápai távirat

Július 13-án, szerdán délelőtt hunyt el Lengyelországban Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke 67 éves korában. Egy ideje már súlyos betegségben szenvedett. Ferenc pápa telefonon fejezte ki neki lelki közelségét és biztosította imáiról.

A Szentatya táviratban fejezte ki részvétét a vatikáni dikasztérium titkárának. Hosszú és fájdalmas betegségét a hit és a keresztény tanúságtétel lelkületével élte meg. A pápa lélekben osztozik a Pápai Tanácsot ért gyászban. Megemlékezik az érsek nagylelkű szolgálatáról, amelyet korábban Radom püspökeként, majd a Szentszék szolgálatában folytatott. A pápa buzgón imádkozik lelki üdvéért és Szűz Mária, Lengyelország királynője anyai oltalmába ajánlja az elhunytat. Apostoli áldását adja a vatikáni dikasztérium munkatársaira és Zimowski érsek rokonaira.

1949-ben született Lengyelországban. 1973-ban szentelték pappá. Szent II. János Pál pápa 2002-ben nevezte ki Radom püspökének. Joseph Ratzinger bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa szentelte püspökké. Benedek pápaként ő nevezte ki az Egészségügy Pápai Tanácsának elnökévé és emelte érseki rangra. 2014-ben Varsóban került kórházba hasnyálmirigy rákkal. A következő évben visszatért dolgozni a Vatikánba.

Szent II. János Pál Evangelium vitae k. enciklikája kapcsán a Vatikáni Rádiónak adott korábbi interjújában Zimowski érsek elmondta: „pápasága során gyakran felhívta a figyelmet az élet elleni drámai fenyegetésekre, amelyeket tudományos módon és rendszeresen intéznek ellene. Valóságos összeesküvés ez az élet ellen. A pápa ebben a dokumentumban az élet kultúrájáról beszél a halál civilizációja ellen. Fontos emlékeztetni erre a kiemelkedő jelentőségű dokumentumra, mert az élet elleni támadások mára megnövekedtek.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió