Először jutott be kopt nő egyéni képviselőként az egyiptomi parlamentbe

Először jutott be kopt nő egyéni képviselőként az egyiptomi parlamentbe

Első alkalommal fordult elő, hogy egyéni képviselőként egy kopt keresztény nőt választottak be az egyiptomi parlamentbe. Mona Gaballahot az egyiptomi, 17 millió főt számláló Kairó Al-Jamaliah et Manshiyat Nasser körzetének képviselőjeként lesz jelen a parlamentben.

Ahogy Mona Gaballah az Al Monitor hírügynökségnek adott interjújában mondta: elsősorban a „korrupció és a decentralizáció ellen” veszi fel a harcot.

Az 596 tagot számláló egyiptomi Parlamentben 36 kopt képviselő van. Ők az ország népességének 10%-át kitevő kopt lakosság érdekeiért szállnak síkra a politikai életben. Mona Gaballah kiemelkedően szimbolikusnak látja megválasztását, ez a „bizonyítéka annak, hogy Egyiptom felülkerekedett a szélsőséges irányzatokon”. A képviselő asszony utalást tesz arra a rövid, de szerencsétlen tapasztalatra, amelyet az egyiptomi nép a Muszlim Testvériségből kikerült elnökök hatalma alatt szerzett. Mohammed Morsi-t, az iszlamista szervezet kiemelkedő képviselőjét 2012. június 30-án választották meg Moubarak elnök utódjaként. Majd puccsal eltávolították, s ezután került hatalomra Abdel Fattah al-Sissi altábornagy, a jelenlegi elnök, 2013. július 3-án. Ezek a kaotikus politikai változások szörnyű következményekkel voltak a kopt lakosságra. Megsokszorozódott a diszkrimináló esetek, a merényletek, a templomokat földdel egyenlővé tevő tűzvészek száma. Mintegy ötven kegyhelyet gyújtottak fel a puccsot követő hónapokban.

A tény, hogy az ország vezetése kevéssé demokratikus irányt vett, elégedettséggel töltötte el az egyiptomi keresztényeket. A puccs általi hatalomátvételt követő időben a Muszlim Testvériség aktivistái nagyban részesültek a hatalomból, azonban Al-Sissi kormánya, aki a saját rendszerének stabilitását védte, könyörtelenül visszaszorította őket. A koptok helyzete bizonytalan és kétséges marad, hisz még mindig emberrablások, erőszakos térítések áldozatai ők. Ezeket nem csak iszlamista csoportoktól, de rablóktól, közönséges útonállóktól szenvedik el. Nem a kormány üldözi a keresztényeket, az üldözők a szomszédban vannak. Sőt, a kormány védelmezi őket, hisz általuk a „szekularizáció” látszik megvalósulni. Ezért látogatott el Al-Sissi elnök a kairói Szent Márk katedrálisba, hogy a híveknek „boldog karácsonyt” kívánjon. Ehhez még hozzáfűzte, hogy „senki sem fog tudni megosztani minket”. Ebből az alkalomból azt is megígérte, hogy a terroristák által megrongált minden keresztény templomot helyre fognak hozni.
Több egyiptomi média továbbította II. Tawadarosnak, az Ortodox Kopt Egyház pátriárkájának üzenetét, aki arra emlékeztetett, hogy „a terroristák nem tesznek különbséget keresztények és muzulmánok között”. Mint a Közel-Kelet legfontosabb és szám szerint a legjelentősebb egyházának vezetője, azt állította, hogy szívén viseli „egész Egyiptom stabilitását és biztonságát”. Ez a stabilitás jelenleg Al-Sissi marsall kezében van. A Muszlim Testvériség tagjai a koptokat Al-Sissi állhatatos szövetségeseinek tartják, hasonlóképpen, mint ahogy őket a múltban Moubarak szövetségeseinek tartották. Minden új változás veszedelmes lehet számukra.

Forrás és fotó: Magyar Kurír