Első ízben engedélyezik az abortuszt Írországban

Első ízben engedélyezik az abortuszt Írországban

A történelemben első ízben fogadtak el abortuszt engedélyező törvényt Írországban. A döntésre az Alsóházban került sor, melynek még egy kört kell tennie a Felsőházban is – bár valószínűleg ott is elfogadják a hónap végéig. 

„Az élet védelme a terhesség alatt” nevű törvényjavaslat a Fine Gael – Munkapárt koalíció ötlete, melyet 127 szavazattal, 31 ellenében fogadott el az ír parlament. Ennek egyik legjelentősebb támogatója a miniszterelnök, Enda Kelly volt.
Amennyiben a törvényjavaslatot a Felsőház is elfogadja, az visszatér az Alsóházban végleges jóváhagyásra, melyet a köztársasági elnök, Michael D. Higgins szignál – esetleg továbbküld a Legfelsőbb Bíróságra további elbírálásra.
A javaslat kiötlői azzal érvelnek, hogy ez még nem az abortusz engedélyezése az országban. Ez ugyanis továbbra is tiltaná a magzatelhajtást, nemi erőszak, vagy vérfertőző kapcsolat gyümölcsének esetében. A beavatkozás csupán akkor lenne elvégezhető, ha a terhesség abnormális tüneteket mutatna, s az anya élete veszélyben forogna – esetleg az öngyilkossági hajlamot mutatna a terhességi stressz hatására.
A katolikus püspöki kar természetesen szigorúan ellenzi az abortusz minden fajtáját. Szerintük a kormány félrevezeti a közvéleményt, hiszen a változás teljesen más elveket vezetne be az orvosi szakma gyakorlásába. Egy még meg nem született élet szándékos elpusztítása nem nevezhető „élet védelmezőnek” – érvelnek. Mivel az élet a legalapvetőbb jogok legfontosabbika, afelől semmilyen körülmények között sem dönthetnek kormányok, világi törvények. A főpapok attól is félnek, hogy mindez résnyire nyitná az ajtót, melyet újabb és újabb javaslatok később egyre tágítanának, mely végül a magzatgyilkosság általánossá válásához vezetne.

A vaticaninsider.lastampa.it alapján
Kép: lejournalinternational.fr

 

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

1 × egy =