Elvárások Ferenc pápa koreai látogatásával kapcsolatban
ThomasHong-SoonHan

Elvárások Ferenc pápa koreai látogatásával kapcsolatban

Thomas Han Hong, Dél-Korea korábbi vatikáni nagykövete, a közelgő pápalátogatás alkalmával kijelentette: Ferenc egy fiatal Egyházzal találkozik majd, melyet mártírok szenvedése, és misszionáriusok dinamikus munkája építettek fel. A diplomata korábbi munkájának egyik fő célkitűzése volt, hogy elérje a 124 koreai vértanú boldoggá avatását. Maga úgy tekint nemzeti egyházára, mint missziós egyházra. Ezzel utalt arra is, hogy hazájában, a szentmise végén a pap a következő szavakkal bocsátja el híveit: „A szentmise véget ért. Evangelizáljuk a világot!”
A Koreai Katolikus Egyház, az elmúlt néhány évtizedben alaposan megnövelte híveinek számát. 1960-ban, a lakosságnak két százaléka volt keresztény. Napjainkban ez az arány tizenegy százalékra nőtt, ami öt és fél millió katolikust jelent. Ezzel Korea az egyetlen olyan ország, amelynek gazdasága a hit erősödésével együtt nő. Sokan ugyanis úgy gondolják: az erkölcsi gátak lerombolása megnyitja az utat a tőke előtt.
Egy buddhista intézet felmérése szerint, Korea lakosságának több mint fele – kb. 25 millió ember lesz katolikus. Ez annak is köszönhető, hogy a társadalom erősen elkötelezett a szociális igazságosság, és az emberi jogok mellett. Nem titok, hogy mindez az Észak-Koreában tapasztalható nyomorral is kapcsolatban áll, hiszen a déli egyház mindent megtesz a kommunista ország elnyomottjaiért – úgy szóban, mint tettekben és imában is. Az evangelizációnak tehát ebben az esetben ország-egyesítő célja is van.
Thomas Han Hong szerint, Ferenc látogatása jelentős erkölcsi támogatást jelent majd a két ország egymásra találásában is. A diplomata meggyőződése, hogy két évtizeden belül, a koreai félsziget egyetlen állammá válik. Ez azonban rendkívül súlyos terheket ró majd a társadalomra, hiszen a gazdag nyugatnak, egy koldussá lett rabszolga országot kell felemelnie. Ehhez azonban szükség van a krisztusi horizontok tágítására – magyarán szólva, Kína evangelizációjára!

A catholicnewsagency.com alapján
Kép: catholicamericaneyesinkorea.blogspot.com