Emelkedett a pápával ülésező bíborosi tanács létszáma

Emelkedett a pápával ülésező bíborosi tanács létszáma

Péntekig tart a bíborosi tanács ülése a Vatikánban Ferenc pápával. Szerdán délután P. Federico Lombardi SJ tájékoztatta a sajtóteremben az újságírókat az összejövetelről.
Mint mondta, a pápa úgy döntött, hogy államtitkára, Pietro Parolin bíboros ezentúl teljes jogú tagja a bíborosi tanácsnak, amely így kilenc főre bővült. Ami a tanácskozás témáit illeti, az elmúlt napokban a vatikáni kormányzóság, az államtitkárság és a IOR, a vatikáni pénzintézet kérdéseit vitatták meg. Ez utóbbit a bíborosi felügyelő bizottság négy tagjának jelenlétében (Schönborn bíboros nem tartózkodott Rómában). 

Lombardi atya úgy nyilatkozott, hogy a IOR egy ideje már átalakulóban van, ez egy természetes és kiegyensúlyozott fejlődési folyamat. Ernst von Freyberg elnök működését továbbra is nagy elismerés övezi. Újabb információk a jövő héten várhatók, a gazdasági tanács szombati találkozója után. 

A pápa és a bíborosi tanács szerda délutáni ülése a kongregációk és a pápai tanácsok kérdésével foglalkozott, de egyelőre még korai a Római Kúria reformtervezetéről beszélni. Vasárnap a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság tart ülést. A Ciszjordániában megölt izraeli fiatalokra vonatkozó újságírói kérdésekre válaszolva P. Lombardi elmondta: a római zsidó közösség főrabbija, Riccardo Di Segni szeretett volna egy találkozót létrehozni a pápa és az áldozatok családjai között, de a helyzet sajnos megváltozott. 


Vatikáni Rádió