ENSZ: párbeszédre nevelni a fiatalokat a szélsőségesség ellen

ENSZ: párbeszédre nevelni a fiatalokat a szélsőségesség ellen

Támogatni kell a családokat, hogy gyerekeiket a másik ember tiszteletére neveljék. Ezt fogalmazta meg a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, Bernardito Auza érsek a New York-i üvegpalotában tartott ülésen, amelyen a fiatalok szerepét vizsgálták a szélsőséges erőszak megfékezésében és a béke előmozdításában.

Segítség a családoknak

A családokkal kell dolgozni és segíteni őket erőfeszítéseikben, hogy a gyermekeket és a fiatalokat a párbeszéd és a mások iránti tisztelet értékeire neveljék, hogy így ellenálljanak annak a – csupán első látásra érdekesnek tűnő – hívásnak, amely egy „magasabb ügy” szolgálatára és kalandra csábítja őket a szélsőséges csoportokhoz. Ez a javaslata Auza érseknek, aki az ENSZ-ülésen leszögezte: a család a gyermekek első nevelője. Ezért ha az államok tényleg el szeretnék érni, hogy a fiatalok ne legyenek kitéve a szélsőséges ideológiák veszélyeinek, akkor megfelelő eszközöket kell a szülők kezébe adniuk.

Toborzás interneten

A fiatalok felhasználhatják az internetet és a közösségi oldalakat arra, hogy megismerjék a nagy kultúrákat és hagyományokat az egész világon és barátságba kerüljenek velük. Sajnos azonban – állapította meg a szentszéki ENSZ-megfigyelő – a technológiai haladást manipulálni is lehet a gyűlölet és az erőszak üzenetének terjesztésére. A fiatalok sérülékenyek, csalódottak, társadalmi és kulturális értékválságban szenvednek, de a nemzedékek közötti szakadék és a családi kapcsolatok szétesése is mind védtelenné teszik őket ezekkel a veszélyes üzenetekkel szemben.

A közbeszédet elősegíteni

Felmérések bizonyítják, hogy ellenkező hatást érnek el azok a kormányok, amelyek igyekeznek elkerülni az őszinte és építő párbeszédet a radikalizálódás kérdéséről, és ahelyett, hogy előmozdítanák a közbeszédet, elrejtik a problémát. Kiegyensúlyozott közpolitikára van szükség, amely kulcsszerepet játszik abban, hogy megkönnyítse a migránsok szilárd beépülését a társadalomba. Rendkívül fontos olyan politikákat alkalmazni, amelyek eltérítik az embereket az idegengyűlölő és rasszista felfogástól, ehelyett hozzájárulnak az egészséges vallási és társadalmi-kulturális értékek tiszteletéhez.

Vallás nélkül a fiatalok irányt vesztenek

A vallás értékéről szólva Auza érsek megállapította: azok az intézkedések és nevelési elvek, amelyek igyekeznek a minimumra szorítani vagy kizárni a hitet az egyéni és közösségi identitásból, a fiatalokat irányvesztetté, elidegenedetté tehetik és a társadalom peremére szoríthatják, akik pedig így könnyen a szélsőséges csoportok hálójába kerülhetnek. Kétségtelen, hogy ezek a csoportok eltorzult vallási, szociális és kulturális értékeket hangoztatnak jelszavaikban. Ezért tehát a vallási vezetők kötelessége, hogy elítéljék a vallás nevében gyűlöletet szító üzeneteket, valamint hogy a különböző hitű népek közötti egyetértést és tiszteletet hirdessék.

Társadalmi sérülékenység

Természetesen a munkanélküliség és az elkeseredettség hozzájárul a fiatalok kiszolgáltatottságához, amelyet a gazdasági egyenlőtlenségek és a marginalizálódás is súlyosbít: ez a helyzet viszont veszélyeztetheti a békét és a nemzetközi biztonságot.

A békét hirdetni a közösségi oldalakon

A béke kultúrájának előmozdításában a fiatalok tehát a legértékesebb erőforrást képviselik. Úgy lehet szembeszállni a szélsőségesség jelenségével, ha a fiatalokat kortársaik segítségével hitelesen megszólítjuk ugyanazokon a fórumokon, amelyeken a radikális csoportok tagokat toboroznak maguknak – hangoztatta még a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, Bernardito Auza érsek a New York-i üvegpalotában tartott ülésen.

Kép: Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője – AP

Forrás: Vatikáni Rádió