Eperjesről Máriapócsra zarándokolt az érseki kúria

Eperjesről Máriapócsra zarándokolt az érseki kúria

Szeptember 29-én eperjesi görög katolikusok látogatták meg a magyarországi máriás zarándokhelyet, Máriapócsot.  A zarándoklaton részt vett Ján Bajak eperjesi érsek és metropolita, segédpüspöke Milan Lach, továbbá a görög katolikus érseki hivatal papjai és dolgozói. Aznap meglátogatták a magyarországi görög katolikusok életének három jelentős helyszínét: a történelmi, lelki és adminisztrációs központot.

Első útjuk a Magyar Görögkatolikus Egyház centrumába, Hajdúdorogra vezetett, ahol imádságot mondtak a helyi katedrálisban. Itt Kocsis Fülöp megyéspüspök üdvözölte őket, aki a helyi lelkiatyával együtt bemutatta a katedrálist, beszélt a helyi görög katolikusok életéről és megmutatta az iskolát és gimnáziumot.

A következő megálló a magyarországi görög katolikusok lelki központja, Máriapócs volt. A bazilikában megünnepelték a szent liturgiát, ahol a főcelebráns Ján Bajak volt, homíliát Milan Lach mondott. A zarándokok ezután kifejezték tiszteletüket az Istenszülő ikonjának másolata előtt. Tudiillik az eredeti kép, mely jelenleg Bécsben van, 1696-ban, a máriapócsi kópia pedig kétszer is – 1715-ben és 1905-ben könnyezett.

A közös ebédet követően elindultak Nyíregyházára, ahol a magyar görög katolikusok adminisztrációs központja található. Itt van ugyanis a püspöki hivatal, a papi szeminárium és a Görögkatolikus Hittudományi Kar, mely a Római Pápai Keleti Intézet alá tartozik. Az eperjesi zarándokok betértek a püspöki hivatal kápolnájába, megnézték a teológiai kart, majd ismét együtt imádkoztak a nyíregyházi katedrálisban.

A hazafelé vezető úton megálltak Tolcsván, a híres tokaji vidéken, ahol vacsora várta a zarándokokat. Előtte azonban a templomban a helyi görög katolikus atya beszámolt a plébánia életéről. A buszban nem hiányzott az imádság, az ének és az egymással való beszélgetés.

Kép: http://filotea-jmj.blogspot.sk/

Forrás: tkkbs.sk