Érseki elismerés Alex Salmondnak, Skócia volt miniszterelnökének
Salmond támogatója volt a pápalátogatásnak

Érseki elismerés Alex Salmondnak, Skócia volt miniszterelnökének

Skócia katolikus püspökei elismerésüket fejezték ki Alex Salmondnak, Skócia miniszterelnökének. Levelükben az ország „nagyszerű bajnokának” nevezték. Mindezt azon alkalomból, hogy szombaton Salmond lemondott pozíciójáról, miután a skótok önként lemondtak szabadságukról, és elszalasztották a lehetőséget arra, hogy Európa egy karakteres független állammal legyen gazdagabb.
A katolikus főpapok, üzenetükben elismerésüket fejezték ki a politikus egész karrierjét illetően. Philip Tartaglia, Glasgow érseke egyenesen az egyik legtehetségesebb és legbefolyásosabb államférfinek nevezte, akit Skócia és Nagy Britannia valaha magáénak tudhatott.
Alex Salmond egyik érdeme (a levél szerint) az, hogy felismerte a vallás és a katolikus oktatás fontos szerepét Skócia fejlődésében. Ugyanakkor érzékenyen közelítette meg a lelkiismereti szabadság problémáit is, melyek nyugaton egyre gyakrabban merülnek fel. Érdemére szolgál az is, hogy mindig is szívén viselte a társadalom szélére sodródottak sorsát. Az érsek reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Salmond utóda hasonló elvek mellett politizál majd.
A Skót Nemzeti Párt vezetője, 2010-ben erősen támogatta XVI. Benedek pápa látogatását is Nagy Britanniában. 2007-től volt Skócia miniszterelnöke.

A catholicherald.co.uk alapján
Kép: stniniantartan.com