Fegyverek elutasítva!

Fegyverek elutasítva!

A diplomáciát használjuk a fegyverek helyett az iraki válság megoldására – javasolja az Egyesült Államok püspöki konferenciája az ország kormányának. Az Igazságosság és Béke püspöki bizottság levelet küldött Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadónak, amelyben emlékezteti, hogy az USA felelősséggel tartozik az iraki nép iránt. Ezért Richard Pates püspök, a bizottság elnöke arra buzdítja az amerikai intézményeket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az iraki politikusok alakítsanak egy egység kormányt. Így a lakosság azt érezheti, hogy bevonják az ország fejlődésébe. Irakban minden etnikai és vallási csoportot képviseltetni kell a nemzeti intézményekben. 

Az amerikai nemzet különösen is nagy felelősséggel tartozik az iraki nép iránt, mivel az amerikai megszállás vallásközi konfliktusokat, a szélsőségesség növekedését váltotta ki. Ez a két tragikus következmény még ma is mélyen kihat az iraki nép életére. 

Pates püspök arra buzdít, hogy folytassák az erőfeszítéseket a politikai megoldás érdekében Szíriában is, a keresztények és más kisebbségek védelmében. Az Egyesült Államok dolgozzon együtt a nemzetközi közösséggel, beleértve Iránt, Oroszországot, Szaúd-Arábiát és más Szíriáért felelős országokkal. Alapvetően fontos a tűzszünet elérésére, a komoly tárgyalások elindítása, a nem részrehajló humanitárius segélyek biztosítása és egy befogadó társadalom építése – figyelmeztet az amerikai püspöki konferencia Igazságosság és Béke bizottsága. 


Vatikáni Rádió