Felszentelték a gödöllői görögkatolikus templomot

Felszentelték a gödöllői görögkatolikus templomot

Kocsis Fülöp püspök a Szent Kereszt tiszteletére szentelte fel szeptember 13-án az újonnan épült gödöllői görögkatolikus templomot. A felszentelt templom Isten jelenlétének helye, de azt a közösségnek kell megtöltenie élettel – fogalmazott a főpásztor. A Gödöllő.hu tudósítása.

A templom alapkövetét 2011 novemberében tették le, majd 2013-ra készült el a szerkezetkész állapot, végül 2014. szeptember 13-án ünnepelte a közösség a felszentelést. A szertartáson görögkatolikus egyházi méltóságok mellett ott voltak a gödöllői gyülekezetek papjai és lelkipásztorai, s részt vett az eseményen Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Gémesi György polgármester és Tóth Tibor alpolgármester is.

A templomszentelési szertartás kezdetekor Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök körbehordozta a templom körül a Szent Keresztből származó ereklyét, amit később az oltárban helyeztek el.

„Isten megsegítette azokat a jó szándékú embereket, akik Sivadó János parókus vezetésével elhatározták, hogy templomot építenek. A földbe helyezett kő csodás templommá lett” – mondta a püspök, majd hangsúlyozta, a felszentelt templom Isten jelenlétének helye, de azt a közösségnek kell megtöltenie élettel.

A templom építését lelki építkezés előzte meg – mondta Sivadó János parókus, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták a megvalósulást. Az elmúlt években megtapasztaltam a csodát – fogalmazott a parókus.

Sokan fogtak össze azért, hogy Istennek hajlékot emeljenek: Kocsis Fülöp püspök három alkalommal összesen 32 millió forinttal támogatta az építkezést, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain 25 millió forinthoz jutottak, Gödöllő város Önkormányzata ingyenesen adta a telket, valamint 10 millió forint támogatást nyújtott, Veresegyház önkormányzata 2 millió, a gödöllői HUMAN BioPlazma Kft. félmillió forint, míg az Amerikai Püspöki Konferencia 9 millió forinttal támogatta a templom építését. Mindezek mellett a hívek is hatalmas áldozatokat hoztak, a fiatal családosok épp úgy, mint sok idős gyülekezeti tag.

A templomot Balogh Balázs tervezte.

Kép:  Zadubenszki Norbert

Forrás: Magyar Kurír