Felszentelték Szent II. János Pál pápa szobrát Győrben

Felszentelték Szent II. János Pál pápa szobrát Győrben

Felszentelték Szent II. János Pál pápa bronzból készült szobrát vasárnap Győrben, a Szentlélek-templom előtti téren a templom alapkőletételének 30. évfordulója alkalmából.

Az egész alakos szobrot Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa szentelte fel, majd átadta Ferenc pápa apostoli áldását a szobor felállításában nagy szerepet vállaló Vill-Korr Hungária Kft. vezetőjének, Gasztonyi Lászlónak és családjának.

A mecénások ezután a szobor kicsinyített mását adták át az apostoli nunciusnak és a Szentlélek-plébánia vezetőjének, Benkovich Ferenc pápai prelátusnak.

Gasztonyi László az esemény után az MTI-nek elmondta, hogy Szent II. János Pál pápa szobra 20 millió forintból készült el. Szent László, valamint két boldog Apor Vilmos szobor után ez a negyedik győri köztéri alkotás, amelynek felállítását segítették.

A mostani szobor felállítását egyrészt azért támogatta, mert a szentatya 1996. szeptember 6-i győri szentmiséjéhez az ő cége állította fel a szertartásnak helyet adó emelvényt és sátrat, emellett mélyen megérintette “hihetetlenül egyszerű és nagyszerű személyisége”.

A 2005-ben elhunyt szentatyát a kezében pápai kereszttel ábrázoló szobrot Páljános Ervin szobrászművész készítette a plébániavezető kezdeményezésére, felállítását az egyházközség alapítványa is támogatta.

Szent II. János Pál pápa győri látogatásának emlékét a szobron kívül egy emlékkereszt, két emléktábla és egy róla elnevezett belvárosi tér őrzi.

A Vill-Korr Hungária Kft. villamoshálózatok építésével, felújításával, villanyszereléssel és díszkivilágítások kiépítésével foglalkozik. Az 1990-ben alapított családi vállalkozás ma több mint 130 embert foglalkoztat.

Kép: MTI

Forrás: hirek.sk/MTI